På söndagskvällen spelade JIK:s damlag sin första slutspelsmatch på hemmaplan på 22 år – men merparten av de drygt 500 i publiken fick gå hem besvikna. De fick se JIK förlora med klara siffror utan att göra ett enda mål.

– Det känns som att vi inte riktigt var där. Vi hade många bra tendenser, hade många bra kontringar i andra perioden och chanser i tredje. Men skärpan var inte där, och då är det naturligt att det blir frustration, säger Jennie Bylander.

– Vi hade inte samma go som i torsdags. Vi gick in i den här matchen med känslan att folk tror på oss och vi kanske satte en annan press på oss själva. Vi hade möjlighet att visa att vi kan stå upp och sätta press på dem.

Hur kommer det sig att ni inte har rätt go när det är slutspel?

– Jag vet inte om det var en sådan urladdning i torsdags, men jag hoppas inte att det var så. Det är svårt att sätta fingret på vad det berodde på, alla bidrog med energi.

”Sköt på fel sätt”

JIK saknade inte chanser under matchens gång. Den stora skillnaden mellan lagen var att Mora var betydligt hetare framför mål. Bortalaget, som har varit ett topplag i SSL i många år, drog ifrån till 2-0 i första perioden, ledde med 3-0 efter två spelade perioder och vann till slut med 5-0.

JIK gjorde ett försök att skapa liv i matchen i slutminuterna när Mora drabbades av en utvisning. Men i stället för en reducering skickade Anna Wijk in 5-0-målet i tom kasse.

– Vi vet att vi ska skjuta lågt men ändå sköt vi högt. Undantaget var de sista fem minuterna då vi sköt lägre. Vi kom till lägen men sköt på fel sätt. Vi måste bara lära oss vad vi ska göra, säger Bylander.

Seger ett måste

På tisdag vänder matchserien tillbaka till Mora. Då krävs det att JIK vinner för att säsongen inte ska ta slut.

– Vi är fortfarande med och det är bara att älska läget och att våga vilja vinna. Det är bäst av fem och inte bäst av tre och vi har fortfarande alla möjligheter, säger Jennie Bylander, som trivs med att spela karriärens första SM-slutspel.

– Det är superhäftigt och superkul. Men vi kan inte komma hit och vara nöjda. Vi är ett bra innebandylag och har kämpat väldigt länge för att komma dit vi är i dag. Det gäller att ta chansen på tisdag.

JnyttTV: Hör vad Gabriella Strandberg säger om matchen.