Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JIK-produkten får landslagsdebutera

Stina Ander, med Jönköpings IK som moderklubb, har blivit uttagen i damlandslagets trupp till det kommande VM-kvalet. Det blir hennes debut i A-landslaget.

På onsdagen presenterade förbundskapten Åsa Karlsson damlandslagets trupp till VM-kvalet i Gdansk i slutet av januari. Fyra debutanter får chansen – och en av dem är alltså Stina Ander som får dra på sig A-landslagströjan för första gången.

Den 23-åriga backen inledde karriären i JIK men gör nu sin fjärde raka säsong i den gotländska SSL-klubben Endre IF.

– Stina är äntligen tillbaka efter stora skadeproblem. Hon har ett bra avslut som vi gärna vill att hon ska visa upp, bra blick, spelförståelse och besitter goda ledaregenskaper. Dessutom är hon användbar på många positioner, säger Åsa Karlsson i ett pressmeddelande.

"Visat god form"

Ander vann guld i U19-VM 2014 – där hon hade just Åsa Karlsson som förbundskapten.

De övriga tre debutanterna är Endres Ellen Bäckstedt, Dalens Natalie Hjertberg och IKSU:s Emelie Fällman.

– Debutanterna har visat god form och framfart i Svenska Superligan. De har gjort avtryck som vi vill testa i landslagsverksamheten, säger Karlsson.

Siktar på sjunde raka guldet

Damlandslaget är regerande världsmästare och siktar i december 2019 på sitt sjunde raka guld när VM spelas i Schweiz. I kvalet ställs de mot Norge, Danmark och Frankrike.

– VM-kvalet är den näst sista samlingen som vi har mot internationellt motstånd, så fokus är att fortsätta utveckla vårt spel. Vi började med det under Euro Floorball Tour i november, som vi nu kommer jobba vidare med. Vi kommer även att träna på powerplay och boxplay. Fokus kommer att ligga mer på vårt spel än på motståndarnas, säger Åsa Karlsson.

Ingen spelare från JIK finns med i truppen.