På söndagskvällen var det dags för säsongens andra SSL-derby mellan Mullsjö och JIK, och den här gången var det västgötarnas tur att spela på hemmaplan.

Mullsjö tog kommandot från start men trots att laget träffade målramen inte mindre än tre gånger var det mållöst efter de inledande 20 minuterna.

– Vi visste att de skulle komma i en anstormning och att de skulle pressa högt. Gustav (Jansson, målvakten) gjorde några jätteräddningar, och eftersom det stod 0-0 visste vi att vi hade bra förutsättningar att ta en trea. Vi hade ett recept för att lösa deras press, säger Otto Weidman.

Därefter fick publiken se en mellanakt med en annan matchbild och med inte mindre än sex mål.

Inget mål i fem mot tre

JIK öppnade målskyttet när Joel Wadsten tryckte en retur i mål och efter det var det antingen bortaledning eller likaläge. Mullsjö kvitterade till både 1-1 och 2-2, det sista efter en soloprestation av Kim Ganevik i boxplay. Men därefter drog JIK ifrån till 4-2 sedan Gustav Johansson och Otto Weidman gjort varsitt mål.

Mullsjö fick inleda tredje perioden i spel fem mot tre, men trots två man mer på planen i nästan två minuter fick man inte till någon reducering.

Mullsjö hade mycket boll men hade saknade den rätta skärpan i avsluten och hade förtvivlat svårt att få hål en storspelande Gustav Jansson.

JIK var betydligt mer effektivt och drog ifrån till 6-2 efter två snabba mål. Först skickade Otto Weidman bollen i mål från nära håll och kort därefter fick även Rickard Hessmer bli tvåmålsskytt i matchen.

– Vi hade ett bra recept på hur vi skulle lösa deras press. Vi hade ett stort bollinnehav och det kändes oerhört stabilt, men jag vågade inte tänka att det var klart, säger Weidman.

Mullsjö gjorde ett sista försök och tog ut målvakten, men det gav inte önskad effekt utan Otto Weidman gjorde sitt tredje mål när han skickade bollen i mål i det tomma målet.

En derbyseger ska firas! Otto Weidman, tvåa från vänster, gjorde tre av JIK:s mål i 7-2-segern mot Mullsjö.

Foto Peter Gustafsson

”Mitt första hattrick”

– Det var kul så klart, det var mitt första hattrick i SSL. Men det är en bisak i en sådan här stor match. Vi gjorde bra ifrån oss i vår femma och det sista målet var bara att skicka in i tom kasse, säger tremålsskytten, som var ett enda stort leende efter slutsignalen.

– Det är oerhört skönt så klart. Det är en viktig trepoängare i kampen om att klara nytt kontrakt, och det är förstås skönt att vi gjorde det mot Mullsjö.

Hur stort har revanschsuget varit?

– Eftersom det har varit ett par uddamålsförluster har vi känt att det snart borde vara vår tur. Det har suttit i huvudet och jag vågade inte slappna av förrän det var en minut kvar. Jag vet inte om jag är en orolig själ eller om det berodde på att de kvitterade med tre sekunder kvar en gång förra säsongen. Men nu har vi tagit bort derbyspöket.

JIK var nederlagstippat när säsongen drog igång med tanke på den ekonomiska turbulensen som ledde till flera spelaravhopp. Men laget har överträffat förväntningarna och är med och slåss om en slutspelsplats.

– Vi har som utsatt mål att klara kontraktet, och om vi har det säkrat kan vi blicka uppåt. Jag är väldigt nöjd med den säsong vi har gjort efter de tapp vi har haft. Det är väldigt bra namn som har lämnat men nu tar unga gubbar för sig i stället. Jag är oerhört stolt över laget, säger Otto Weidman.

JnyttTV: Hör vad JIK:s målvakt Gustav Jansson säger om matchen.