Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Svenssons träningsvilja och hej då

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

Dags att säga hej då

TORSDAG: Min sista dag här nere i Salou går mot sitt slut. Efter flygstrulet i fredags, kylan i lördags, fina vädret fram till i dag då det, tro det eller ej, har kommit lite regn är det i morgon dags att bege sig hem mot Jönköping igen.

Torsdagen var nog rätt bra för J-Södra. På förmiddagen var det gym och spa som gällde. På eftermiddagen tränade de som inte spelade så mycket på matchen i går.

Jesper Svensson spelade 90 minuter i går. Han var en av dem som inte tränade under eftermiddagen. ”Jag fick inte det. Jag älskar ju att träna” sa Svensson innan han kilade i väg och hämtade en basketboll.

Jag snackade med Jörgen Wålemark i dag – ett längre snack som jag inte har hunnit skriva klart än. Det blev ett intressant snack om jag får säga det. Kanske inte en artikel för den som inte är speciellt fotbollsintresserad - men jag tror att fotbollsnördarna kommer gilla den. Vi snackar 3-4-3, långbollar och var Daryl Smylie ska lira. Och varför Tom Siwe är så viktig för Södra. Och en massa mer!

Det har varit en väldigt kul resa det här och jag hoppas att ni läsare fått ut något av det också!

Eventuell feedback får ni mer än gärna skicka till mig, det gör ni här!

Ha det bra, vänner!

Reus-Jönköpings Södra 3-1 (2–1).

Matchen är över och J-Södra förlorade mot Reus med 3–1. Det är inte mycket att säga om resultatet.

Mitt betyg till J-Södra är med beröm godkänt. Man måste ha i åtanke att det bara var den andra matchen laget spelade ihop, man har ny tränare, många nya spelare och ett nytt spelsystem.

Men matchen skapade ändå utropstecken, och frågetecken hos mig.

Utropstecknen är att Alexander Jallow och Jesper Svensson kommer att passa precis så bra som man tror att de ska göra som wingbacks.

De båda orkar springa hur mycket som helst och de har inte förstånd att veta att de borde bli trötta. Det är hur fint som helst att se.

Att Peter Gwargis är en spännande spelar vet de allra flesta, hans match i dag gjorde nog inte heller någon besviken. Visst, han är lite pojkaktig och naiv i sitt spel då och då, men vilken skön touch och blick för spelet han har.

Frågetecknen då? Ja, vi kanske ska börja med att påminna om att det är januari och att det var blott den andra matchen för säsongen.

Men Erik Moberg kommer bli en viktig pjäs i Södras försvar, dock hissar jag en varningens flagg för hans spel med fötterna. Huvudspelet är super, det såg man direkt. Men fotboll spelas också längs marken, och Mobergs passningsspel lämnade en del övrigt att önska.

Samma sak gäller även Sebastian Crona. Crona visade enormt mycket vilja, men han kom fel in i sin position som central mittfältare. Han och Fredric Fendrich är, i mina ögon, lite för lika varandra i spelstilen men Fendrich är klasser bättre i passningsspelet.

Ska dock bli spännande att se de nya spelarna växa in mer i den gröna kostymen. Tar man Sebastian Crona som exempel skrev han på för J-Södra i torsdags och åkte med laget till Spanien i fredags. Snabba ryck som naturligtvis kan sätta sig i både kropp och knopp.

Nu återstår tre träningar för J-Södra här nere i solen innan det är dags att åka några mil norrut till Barcelona. Där ska spelarna hänga under helgen och då blir det också träningsfritt.

Matchdag och livesändningar

ONSDAG: Snart smäller det. 11.00 är det avspark i träningsmatchen mellan J-Södra och Reus. Direkt vid avspark är tanken att jag ska köra live på Facebook för att ni ska få det allra senaste, till exempel startelvan.

I anslutning till att matchen är slut kommer jag gå live på Jnytt med intervjuer med ledare och spelare! Håll utkik då. Det vore kul om många av er kikar!

Ha en bra dag så länge så syns vi.

/Wilsson

Live på Facebook

TISDAG: Håll utkik vänner, vid 10.30 ungefär ungefär kommer jag att kicka igång en livesändning från J-Södras träning. Livesändningen går ut på Facebook, så kika in på Jnytt!

"Min rehabilitering hänger på det här"

MÅNDAG: Citatet ovan är Anton Cajtofts. Cajtoft kör på med sin rehabilitering. Han tränar på så hårt han kan och det går framåt. Han följer planen precis som han ska.

Men det ser förbannat tråkigt ut!

Efter träningen cyklar hela gänget från planen till anläggningen där de bor. Alla utom Anton Cajtoft och matrialaren Tomas Ek. De tar bilen, anledningen till det är att Cajtofts skada riskerar att slås upp OM han skulle ramla. En smart säkerhetsåtgärd förstås. Men nu var det som så att målvakten ville åka för att kunna ta sig till gymmet. Längre bort stod Ek och fixade med materialet. Cajtoft fick inte alls som han ville utan ropade i stället "Min rehabilitering hänger på det här!" innan han la till "Kolla, han bara skiter i mig, haha".

En annan som kör rehab är Anton Andreasson. Glädjande besked: Andreasson har börjat jogga. I dag hade en boll vid fötterna en kort stund, han passade undertecknad som passade tillbaka. "Det var mitt första väggspel sedan skadan" utbrast Andreasson efter det.

Om träningen i dag kan man säga att det är fortsatt väldigt mycket spelövningar. Det är tämligen högt tempo och i dag hettade det till vid några tillfällen. Tom Siwe skällde på Fredrik Olsson, Siwe skällde även på Peter Gwargis. Thelin skällde till på Sebastian Crona. Och Frank Pettersson skällde på alla – som den målvakt han är.

En trogen läsare mejlade in några frågor. Jag tänker svara på dem här.

Hur är stämningen i truppen?

- Den verkar vara superbra. Alla ser ut att ha kul och alla ser ut att trivas med varandra.

Har de nya respektive provspelande killarna tagit för sig?

- De nya tycker jag har tagit för sig på ett bra sätt och de visar ingen överdriven respekt för det äldre gardet. När det gäller Dardan Rexhepi tycker jag att han har tendenser där han ser väldigt spännande ut. Men han blandar och ger lite för mycket i mina ögon. Vid avslutningsövningarna har han ömsom varit klinisk, ömsom svag. Han måste nog höja sig för att han ska få fortsatt förtroende i J-Södra. Det är min känsla.

Nån som sticker ut lite extra?

- Amir Al-Ammari var sjuk i början av lägret, men sedan han kommit tillbaka har han sett bra ut. Jesper Svensson och Alexander Jallow har sett fina ut, precis som Peter Gwargis och Fredric Fendrich. Axel Lindahl visar ofta att hans snabbhet kan komma att bli ett rejält hot. Men den som har stuckit ut mest är nog ändå Tom Siwe. Och detta för en något speciell orsak. Siwe har gjort ett par sanslöst snygga mål. det är vi inte vana vid att se!

Vad är största skillnaden i Thelins kontra Wålemarks idéer och tänkande om fotboll?

- Jag har inte suttit ner och tagit något ordentligt snack med Wålemark, men när man tittar på träningarna är det en sak som skiljer sig väldigt mycket åt. Wålemark ägnar sig väldigt mycket åt spelövningar i olika former, antingen 3 mot 3, 5 mot 5 eller 10 mot 10.

Vem tror du kommer överraska mest i årets trupp?

- Det finns ett par som jag hoppas på. Axel Lindahl är en sådan, han kan komma att bli jobbig för motståndaren när han med sin snabbhet får göra inhopp. Amir Al-Ammari och Peter Gwargis tror jag också kan bli bra.

Jag är petad – Cajtoft hånade mig

SÖNDAG: Jag har blivit petad! Sanningen gör ont. Och sanningen stämmer. Jag har blivit petad för att jag var för kass.

Det stod klart i går att jag avgår som kartläsare och i stället blir chaufför på heltid här nere i Spanien. Efter den fjärde felkörningen var jag och kollega Sundvall rörande överens om att han tar över rollen som Tina Thörner i bilen och jag blir Colin Mcrae.

"Jag fattar inte hur man kan köra fel med dagens teknik" sa Anton Cajtoft hånfullt mot mig.

Jag kunde bara skratta och hålla med.

Men utan min felläsning av kartan hade vi inte åkt till fel arena under lördagskvällen, vi hade inte hamnat vid Hells Angels högkvarter. Jag anser att det var värt det, man vill ju ändå se lite när man är ute och reser.

till slut kom vi i alla fall till rätt arena och fick se en fin match mellan Reus och Real Oviedo i spanska andraligan. På onsdag möter J-Södra just Reus och kommer spanjorerna med samma lag - då blir det rejält svettigt för J-Södra!

0-0 slutade matchen för övrigt.

I dag, söndag, har J-Södra två träningspass. Det första är avklarat och det bestod av ett par avslutsövningar, noterbart var att Arni Vilhjalmsson var med under övningarna, men så fort det vankades kontakt så klev han av för att köra rehab i stället.

Joakim Karlsson var ende spelare som inte fanns med vid planen under träningspasset. Karlsson var på gymmet och promenerade. För mycket mer än så får han inte göra, ty han får inte svettas eftersom det finns infektionsrisker med det när hans operationssår är i läkningsprocess.

Träning avklarad – och bagaget är framme

LÖRDAG: Det var ett glatt och avslappnat Jönköpings Södra som tränade på hybridgräset i Salou under lördagen.

Något som slog mig var den enkla träningen man hände, uppvärmning sedan spel 10-10 i mer eller mindre hela träningen. Då och då valde Jörgen Wålemark att blåsa av för att ge instruktioner.

Det var en del spelare som inte fanns med på träningen.

De skadade i form av Anton Cajtoft, Anton Andreassson och Joakim Karlsson var inte alls på träningsplanen utan de körde i gymet i stället.

Arni Vilhjalmsson och Markus Tegebäck tränade förvisso på planen – men inte i kollektiv träning.

Dessutom missade Amir Al-Ammari dagens träning, Al-Ammari har varit sjuk och låg hemma och kurerade sig i stället. Han kan eventuellt vara med redan under morgondagens träning men det är oklart.

Noterbart i övrigt från träningen var att planen såg bra ut men att en var lite för hal för att et skulle kännas hundraprocentigt.

Det var för övrigt kyligt - när träningen var i gång var det omkring åtta grader varmt. "Perfekt för fotboll" kallade Dardan Rexhepi det. På tok för kallt för mina sköra fingrar, säger jag!

När det gäller resans viktigaste fråga har den fått ett svar! Wilssons bagage har hittat till hotellet i Tarragona!

Första dagen – en lång dags färd

FREDAG: Det blev en lång första dag.

Avresa med buss från Jönköping vid 08-hugget innan det blev flyg från Landvetter till Amsterdam. Där blev det ett snabbt byte och färd mot Barcelona.

Så långt allt bra!

Vi landade i Barcelona - tänkte rappa på för att hinna förbi J-Södras träningsanläggning.

Men. Bagaget kom aldrig.

Det verkar som att det blivit kvar i Amsterdam.

Så kan det gå, och det finns alltid de som har det värre. I mitt fall har Magnus Sundvall det värre – ty hans snus är kvar i Amsterdam. Oops.

”Nej, Magnus, nu får du vänta med en snus ett tag” sa han för sig själv i bilen mellan Barcelona och Tarragona.

Kvällen rundades av med inköp av tandborste och tandkräm och EM-semifinal i handboll. Märktigt av Sverige!

I morgon börjar allvaret. J-Södra har förmiddagsträning och då kommer jag snacka med bland annat nyförvärvet från Öster, Sebastian Crona, och testspelande Dardan Rexhepi.

TORSDAG – en dag av packning

I morgon bär det av. Just nu roar jag mig med att packa. Och herregud vad det behövs mycket saker. I min enfald tänkte jag att det skulle räcka med dator och en kamera. Så var det inte. Sladd- och teknikkaoset som råder här just nu. Inte trodde jag att allt detta skulle behövas.

Men i morgon ska jag vara färdigpackad! 8.15 går bussen som ska ta mig från Jönköping till Landvetter. Därifrån väntar flyg till först Amsterdam sedan vidare till Barcelona där hyrbilen (förhoppningsvis) står och väntar.

Vid 16.30 gör J-Södra sin första träning – då kommer vi, om planet inte kör väldigt mycket snabbare än vad plan gör, inte att hinna i tid, men någon form av fredagsrapport kommer ni så klart att få ändå.

Två spelare i J-Södra kommer inte finnas med på lägret. Robert Gojani kommer att lämna Södra för Elfsborg och det mesta tyder på att presenteras av sin nya klubb kanske redan under fredagen, och Daryl Smylie stannar också hemma. det med anledning av att Smylie ska få vara med om det största i livet - han ska bli pappa!

Och då hamnar, av naturliga skäl, ett träningsläger väldigt långt ner på priolistan.

Avslöjar - provspelare hänger med

Men vi kan istället avslöja att en provspelande anfallare kommer följa med Jönköpings Södra till träningslägret.

26-årige Dardan Rexhepi kommer att följa med J-Södra till Salou. Rexhepi spelade den gångna säsongen i Gais men har också spelat allsvensk fotboll i Häcken, BP och Malmö FF.

- Det stämmer att Dardan följer med oss, helt förutsättningslöst. Vi fick den här möjligheten att bekanta oss närmare med honom, både som spelare och person, säger Christer Persson, assisterande tränare och scoutingansvarig i J-Södra till Jnytt. Rexhepi har pånarras två senaste säsongerna i Gais stått för nio mål.

Du som läser i appen klickar här!

På återseende!