Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jobbiga HV-statistiken: ”Vet att vi kan”

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

HV71 fick flera chanser i spel i numerärt överläge mot Örebro men fick lämna isen tomhänt i spelformen som stundtals gäckat laget under säsongen. Inför den spännande SHL-avslutningen kan powerplayspelet nu bli en avgörande faktor. – Det kommer att vara sjukt viktigt, säger HV71:s Simon Önerud.

HV71 gav sig själva chansen – men tog den inte.

– En match som denna hade vi vunnit om vi hade haft ett riktigt vasst powerplay, säger HV71:s Simon Önerud.

Jönköpingslaget fick flera chanser i spel i numerärt överläge hemma mot Örebro på tisdagskvällen. Men trots drygt sju minuter i spelformen – Mattias Tedenby drog på sig en utvisning under ett pågående fem mot fyra-spel – lyckades laget inte spräcka Jhonas Enroths powerplaynolla.

Hemmalaget hade under den första perioden först två minuter i spel i numerärt överläge, vilket följdes av ytterligare fyra minuter en kort stund senare efter att Martin Thörnberg blivit nedklubbad i egen zon.

Det var inte det att HV71 spelade dåligt. Snarare tvärtom. Men den sista spetsen saknades i 1–2-förlusten.

– Vi har lägen men jag kan nästan uppfatta det som att vi väntar på bättre lägen. Det behöver inte vara så himla snyggt varje gång. Vi måste få in puckarna framför mål ännu oftare för att öka sannolikheten att få in den och för att röra till det i deras box så att de blir trötta, säger Önerud.

HV71 gjorde visserligen ett powerplaymål borta mot Växjö i förra omgången. Men den tunga kvällen hemma mot Örebro är inte första gången som laget haft det svårt i spelformen den här säsongen.

Jönköpingslaget ligger på tolfte plats i powerplaytabellen med en effektivitet på 18,40 procent. Bara Mora och Rögle är sämre.

Önerud och hans lagkamrater har nätat 23 gånger på 125 försök.

– Vi ska skjuta ännu mer. Då kommer målen komma. Det gäller att fortsätta tro på det och kriga på. Jag vet att vi kan spetsa till det ännu mer, säger Önerud.

”Jobbar stenhårt”

Special teams – samlingsnamnet för spel i numerärt överläge och numerärt underläge – är förstås en viktig del av ishockeyn. Det är ofta här som matcherna kan avgöras. Något HV71 inför den rysarjämna SHL-avslutningen förstås är medvetna om.

– Vi jobbar stenhårt på vårt powerplay hela tiden. Och det kommer att vara sjukt viktigt. Det gäller att jobba stenhårt på det, kriga hårt på träning, snacka mycket och tar fler avslut så att vi skapar situationer, säger Önerud.

HV-profilen är en av spelarna som har fått förtroende i spelformen. Önerud har gjort fyra av sina 13 mål i numerärt underläge och är näst bäst i den interna statistiken (Andreas Thuresson leder med sex fullträffar).

Men 30-åringen har också spelat en del i numerärt underläge.

HV71 hade inför tisdagskvällens förlust svajat rejält i just boxplay. På de fem senaste matcherna hade laget bara dödat 40 procent av utvisningarna. Tabellsexan låg därmed braksist i boxplaytabellen sett till de fem senaste matcherna.

Bröt tunga trenden

Fast mot Örebro – tvåa i den totala powerplaytabellen – såg det annorlunda ut.

HV71 klarade av samtliga numerära underlägen och ligger nu sjua i boxplaytabellen sett till hela säsongen med sina 80 procent.

Och det finns en anledning till varför laget helt plötsligt var starkt i spelformen igen.

– Vi var grymt starka i boxen i början på säsongen. Men för ett tag sedan hade vi ett par matcher där vi släppte in några mål. Så vi ändrade om lite för att försöka stänga ned det också men då fick vi problem på andra ställen. Ni ändrade vi tillbaka inför den här matchen. Det kändes tryggare, bättre och relativt stabilt i boxplay, säger Önerud.

– Det är möjligt att motståndaren får ta något mer skott men de skotten tar Felix (Sandström) och Gunnar (Jonas Gunnarsson). Så det är en sak som vi kan ta med oss i från matchen.

JnyttTV. Presskonferensen efter matchen i det ena klippet, Robin Figrens tankar om sina 500 matcher i det andra.

Läs även