Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Här är Jönköping bäst i Sverige

Jönköpings kommun anses ha ett rättighets- och inkluderingstänk i alla sina verksamheter. Av den anledningen få man nu Raoul Wallenberg Academys pris Årets medmänskliga kommun.

Årets medmänskliga kommun utses för andra året. Första gången, 2018, utsågs Falköpings kommun. I år är det Jönköping som får priset.

Det är landets kommuntjänstemän som får nominera sina arbetsplatser. Vinnaren utses sedan av en jury.

"Glada och hedrade"

Kommunalrådet Ilan De Basso är stolt över att Jönköping är Årets medmänskliga kommun.

– Vi är naturligtvis glada och hedrade att få den här utmärkelsen. I Jönköpings kommun har vi en gemenskap som utgår från grundläggande värderingar om människors lika värde. Vi arbetar aktivt med bland annat frågor kring jämställdhet, integration oh rättigheter för barn och funktionshindrade. Där är också korsbefruktningen mellan kommunens verksamheter och det ideella föreningslivet väldigt viktigt, säger Ilan De Basso i ett pressmeddelande.

Utbildar medarbetare

Anledningarna till att Jönköpings kommun utses till Årets medmänskliga kommun är, enligt pressmeddelandet, att "medarbetare och chefer får utbildning i jämställdhet, normkritik och socialhållbarhet". Genom fiktiva case lär sig tjänstemännen "implementera mänskliga rättigheter praktiskt i verksamheten".

Kommunen anses även medmänsklig genom sin medborgardialog. "Jönköpings kommun genomför både öppna dialogmöten och uppsökande verksamhet för att möta de människor som inte alltid får möjlighet, eller tar sig friheten, att möta kommunens representanter".

Man lyfter även upp en årlig undersökning bland unga kommunbor där de kan få göra sin röst hörd.

Bra för barn och unga

Dessutom kan unga personer i Jönköping söka pengar för arrangemang och "förverkliga sina tankar med ekonomisk hjälp och tips från kommunen".

– Jönköpings kommun jobbar inte enbart för unga utan även med unga. Det är utställningen "Normstorm", initiativet "Dags för EU-tjafs" och HBTQ-utbildning för tjänstepersoner inom kultur- och fritidsförvaltningen några bra exempel på. Vi ser Jönköping som en förebild i arbetet med att inkludera unga, säger Nadine Ghawi, strateg Vision och medlem i juryn för priset.

Skolorna i Jönköping arbetar även med frågor, står det i pressmeddelandet, kring normer, våldsprevention, barnkonventionen och mänskliga rättigheter. Man nämner även att kommunen har en samverkansstruktur kring psykisk, fysisk och social hälsa för barn och ungdomar, erbjuder vägledning och stöd för föräldrar samt ämnes- och målanpassade fritidsgårdar. "Det finns även en HBTQ-diplomerad fritidsgård. På samtliga fritidsgårdar finns styrgrupper och ansvarsgrupper."