Alkobommen är en slags automatisk nykterhetskontroll och beskrivs bli ett effektivt och pålitligt verktyg i det förebyggande arbetet mot rattonykterhet.

– För DSV ger införandet av alkobommen en viktig signal till chaufförer, personal, kunder och allmänhet att vi tar ansvar för säkerhet och trygghet såväl innanför grindarna som utanför, säger David Möller, vice vd på DSV Road AB, i ett pressmeddelande.

Noggrant testad

Tekniken är noggrant testad av både Motorförarnas helnykterhetsförbund (MHF) och Autosober som tillverkar alkomätaren. Den är även testad och godkänd vid SKL (numera NFC).

Automatiska nykterhetskontroller har använts på försök vid ett antal hamnar där de med framgång bidragit till att minska alkoholpåverkade förare av både personbil och lastbil, skriver DSV.

Första i branschen

Chaufförerna som ska lämna logistikjättens område i Jönköping kommer att bli tvungna att genomföra ett utandningsprov som öppnar bommen vid negativt utfall.

Skulle provet visa positivt resultat, öppnas inte bommen förrän ytterligare prov genomförts och godkänts (ett negativt resultat).

Bommen i Jönköping uppges vara den första inom transportbranschen i detta utförande och för användning i Sverige.

Relaterat till artikeln