Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Först i världen med självgående lastbil

Jönköping kan bli först i världen med en självkörande lastbil på allmän väg. Redan i höst kan den rulla på vägarna. Det är DB Schenker och Einride som ligger bakom satsningen.

Det är en så kallad T-pod, med en lastkapacitet på runt 20 ton och en räckvidd på 20 mil per batteriladdning, som kommer rulla i Jönköping. En operatör kan styra flera fordon samtidigt. Fordonet är inte bara Sveriges första utan hela världens första självkörande lastbil på allmän väg.

- Vi vill vara med att skapa morgondagens hållbara och kostnadseffektiva transporter. Samrabetet med Einride är ett stort steg i den riktningen, säger Mats Grundius, vd Schenker AB i ett pressmeddelande.

Kan börja köra i höst

DB Schenker och Einride har skrivit ett avtal om framtidens transportsystem. Vad som krävs är att Transportstyrelsen ska ge klartecken och då kan fordonet börja köra i Jönköping redan i höst. T-poden ska rulla mellan två av DB Schenkers anläggningar i Jönköping, en del av sträckan går på allmän väg.

- Elektriska och autonoma lastbilar är två viktiga teknologier som kommer att revolutionera den globala transport- och logistikmarknaden. Vi är glada att vi får möjlighet att testa en kombination av dessa två framtida teknologier i samarbete med Einride på ett så tidigt stadium, säger Ewald Kaiser, styrelseledamot i DB Schenker.

- Vägtransporter står för en stor del av utsläppen av koldioxid och farliga partiklar. Vi är väldigt glada över samarbetet med DB Schenker som visar ledarskap och vilja att driva på omställningen till ett hållbart transportsystem, säger Robert Falck, vd för Einride i pressmeddelandet.