Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönköping kan ännu bättre

Idag är det exakt en månad kvar till valet. Mycket fungerar bra i Jönköping, men vi kan ännu bättre. Vi Kristdemokrater vill att vår kommun ska vara en bra plats att växa upp, leva och åldras i. Oavsett vem du är och var du bor.

Snart kommer antalet äldre snabbt bli många fler. En god tillgång på äldreboendeplatser är en förutsättning för att det ska kännas tryggt att åldras. Därför vill vi bygga nya äldreboenden och säkerställa att alla som är i behov av en plats kan erbjudas en sådan inom rimlig tid. Vi vill också utveckla speciella boendeformer som möter dementa personers särskilda behov.

Föräldrarna är de viktigaste personerna i sina barns liv. Kommunen ska stödja, inte styra, föräldrarna i sin föräldraroll. Genom att utveckla kommunens föräldrastöd kan vi minska risken för social problematik och skapa förutsättningar för goda uppväxtvillkor.

Förskolans barngrupper ska hållas små. För små barn behöver små grupper. Därför behöver vi bygga ett stort antal nya förskolor och rekrytera mer personal. Eftersom barn och familjer är olika så behövs en mångfald av barnomsorgsformer. Därför vill vi rekrytera fler familjedaghem.

Skolans klasser ska hållas små och lärarna ges goda möjligheter att fokusera på det som är viktigast, att undervisa. Därför måste lärarnas administrativa börda minska.

Under senare år har det byggts ett stort antal nya bostäder i kommunen. Men det räcker inte, vi behöver bygga mycket mer. Förtätningen av staden måste minska och ersättas av fler småhustomter och mer byggande av bostäder i våra tätorter runt om i kommunen. Vi vill bygga fler så kallade trädgårdsstäder där villor, radhus och mindre flerfamiljshus blandas i gröna områden med rimlig täthet och god kollektivtrafikförsörjning.

Trafikslagen ska inte ställas mot varandra utan istället komplettera varandra. Vi behöver bli bättre på att skapa samspel mellan kollektivtrafiken, bilismen, cyklisterna och fotgängarna. Trafikkrånglet måste minska. För även om allt fler går, cyklar eller åker kollektivt så behövs fortfarande bilen.

För att klara välfärdens utmaningar krävs att vi skapar ett näringslivsklimat som gör att befintliga företag kan växa och nya kan skapas. För det är genom företagen resurserna till välfärden skapas. Regelkrångel måste motverkas.

En förutsättning för att klara välfärdens finansiering är också att vi förvaltar skattemedlen väl. Det är ett av skälen till att vi motsatt oss arenabygget på Jordbron. Men det finns fler exempel. Vi ska alltid tillse att invånarna får så mycket valuta för pengarna de betalat in i skatt.

Lika självklart som att väljarna ska kunna förvänta sig ett gott förvaltarskap ska det vara att politiker också ger människor möjlighet att göra egna val. Politiker ska inte bestämma det som du som enskild eller er familj är bättre på att fatta beslut om.

Det är några exempel på hur vi vill göra vår kommun än mer attraktiv att bo och leva i. Vi Kristdemokrater lovar inte allt till alla – men vi håller vad vi lovar!

Andreas Sturesson

Kommunalråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel