Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönköping - södra Sveriges mittpunkt

Jönköpings kommun växer och utvecklas som aldrig förr. Cirka 140 000 invånare bor vid södra Vätterns stränder. Inte undra på att företag och människor flyttar hit med de möjligheter som Jönköping har.

Vårt geografiska läge som mittpunkt i södra Sverige ger oss oanade möjligheter inom logistikområdet. Vår skiftande natur med våra sjöar och vattendrag är unikt för Sverige. Jönköping har sedan en tid tillbaka tagit fasta på de resurser de har. Omdaningen av sträckan Piren till Atollen är ett lysande exempel på det. Vättern, Munksjökanalen och Munksjön med dess rika utbud av restauranger och kaféer har blivit en oas för avkoppling och nöje.

I detta framgångens spår följer nu en utveckling av södra Munksjön med omgivningar. Blir spännande att följa. Vårt logistikläge har också utnyttjats som en faktor som leder till framgång.

Vårt geografiska läge som mittpunkt i södra Sverige ger kommunen stora möjligheter till utveckling. Logistiken inklusive transporter är viktigt för ett avlångt land som Sverige. Här kan Jönköping spela en aktiv roll för företag som vill expandera och utveckla sin logistikverksamhet. Attraktiv tomtmark finns fortfarande inom kommunens gränser, framförallt söderut längs E4. Här finns sedan tid tillbaka många nöjda företag/företagare som sett fördelar med Jönköping som ett kitt för södra landsändan.

Hedenstorpsområdet utmed Rv 40 är också ett område som faller väl in i logistiktanken. Ett område som nu växer så det knakar. Det gäller nu att fortsätta med marknadsföringen av Jönköping som mittpunkt i Södra Sverige. Gäller naturligtvis också vårt sjösystem med våra sjöar i centrala Jönköping.

Våra sjöar och vattendrag som ligger centralt gör Jönköping unikt. Mytomspunna Vättern med sina tvära kast. Ena stunden är den kav lugn för att snabbt växla till kaxiga gäss. Vid en blick mot horisonten kan man se Visingsö. Denna oslipade diamant med sina historiska rötter. Några välriktade kast så är man framme vid Rocksjön. En lunga för avkoppling och själslig frid. Här råder stillheten och tystnaden med sin djungelliknande omgivning. Ett enda felsteg på en av de många spängerna kan sluta olyckligt.

Endast bruset från motorvägen för tankarna till civilisationen. En promenad västerut på några minuter så är man framme vid Munksjön, vår citysjö. Här råder storstadens puls med restauranger, kaféer och affärer av olika slag. Spira med sitt kulturutbud förstärker mångfalden av upplevelser. Våra tre sjöar är olika i sig och gör att vi alla kan trivas med dem. Men här finns mer att göra för att utveckla dessa sjöar och kanaler.

För att få en helhet i vårt sjösystem bör ett samlat grepp tas. En arkitekttävling, som ger nya, friska förslag till expansion av områdena runt sjöarna, bör utlysas. Alternativt gör kommunen det själv. I denna tävling har även båtlivet sin givna plats. Vad finns det för hinder? För en ringa investering i vårt vattensystem får man mångfalt tillbaka.

Turisterna skulle lockas till vår fina stad. Besöksnäringen gör tummen upp med att fylla på skattkistan. Jönköping som södra Sveriges mittpunkt kan förstärkas. Logistiken/företagen och turisterna är motorerna för det. Låt Jönköping bli den magnet som den har möjlighet till. Vad är det som hindrar?

Kjell Krantz (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel