Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönköpings kommun öppnar för nya coronaåtgärder inför julhandeln: ”Vi funderar”

 
Coronapandemin i Jönköping
Visa alla artiklar

Jönköpings kommun kan vidta åtgärder inför julhandeln.
Det meddelade stadsdirektör Johan Fritz på en pressträff.
– Vi håller på att fundera på hur vi ska kunna hjälpa till, säger Johan Fritz.

Det är mindre än en månad kvar till julafton och för många står julhandeln för dörren.

För att minska risken för smittspridning under julruschen kan Jönköpings kommun komma att vidta ytterligare åtgärder, berättade kommunens stadsdirektör Johan Fritz på en pressträff på onsdagen.

– Vi håller på att fundera på hur vi ska kunna hjälpa till och bidra så att invånarna i Jönköping ska kunna handla på ett så säkert sätt som möjligt, säger Johan Fritz.

Men vad det kan bli för åtgärder är dock för tidigt att säga, enligt Johan Fritz.

– Det är lite för tidigt. Eventuella lösningar och åtgärder, det ber jag om att få återkomma till under de kommande veckorna.

På tisdagen meddelade Region Jönköpings län att de allmänna coronaråden i länet förlängs fram till lucia, den 13 december.

– De lokala råden är utformade efter var vi ser att smittan sprids mest. Vi behöver fortsätta att undvika sammanhang där många personer samlas, till exempel inomhusmiljöer som köpcentrum, badhus och gym. Vi behöver också vänta med fester och andra sammankomster, sa smittskyddsläkaren Malin Bengnér då.

Alla som vistas Jönköpings län uppmanas att:

√ Om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med. Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i en fest eller liknande socialt umgänge. Man bör också undvika vissa typer av aktiviteter om de inte går att genomföra med fysiskt avstånd till andra, som kontaktsporter eller hälso- eller skönhetsvård som inte är medicinskt motiverad.

√ Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.

√ Avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Detta gäller dock inte idrottsträningar för barn och unga födda 2005 eller senare. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av rådet. Det är dock viktigt att tänka på att den som har symtom som kan vara covid-19 ska undvika all nära kontakt med andra.

Beslutet omfattar också skärpta allmänna råd för arbetsplatser och för verksamheter – som exempelvis butiker, köpcentrum och idrottsanläggningar.

√ Verksamheter och arbetsgivare bör vidta åtgärder så att var och en ska kunna följa de allmänna råden ovan. Arbetsgivares åtgärder kan vara att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån, och att skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten. Övriga verksamheter kan minimera antalet besökare vid samma tidpunkt, anpassa öppettiderna, och erbjuda digitala alternativ.

Källa: Regionen