Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönköpingsbo dog av fentanyl – nu döms säljaren

Elva unga män hittades livlösa sedan de tagit en fentanylvariant, paketerad i nässprayflaska. En av dem var en man från Jönköping. Nu döms säljaren för grovt vållande till annans död.

Hösten 2017 hittades elva män mellan 25 och 35 år livlösa sedan de tagit substansen cyklopropylfentanyl, en variant av det smärtstillande läkemedlet fentanyl. En av dem var en man bosatt i Jönköping som hittades död i sin lägenhet.

Spåren ledde till en 25-årig man från Motala, som hade sålt preparaten via nätet. Mannen åtalades i maj förra året för dråp och ställdes inför rätta i början av 2020. Åklagaren hävdar att det var just cyklopropylfentanylet som orsakat männens död, och att säljaren varit likgiltig inför dödsrisken.

Inte bevisat

Linköpings tingsrätt dömer nu mannen för grovt vållande till annans död i tre fall. Straffet bestäms till fängelse i tre år. Han ska dessutom betala 280 000 kronor i skadestånd till anhöriga till tre av de avlidna.

Tingsrätten konstaterar att alla elva avlidna intagit fenatnyanalogen som köpts av mannen, men även att fem av dem intagit även andra preparat och att en sjätte person möjligen gjort det.

Enligt domen är det därför inte bevisat att det var just den drog som mannen sålde som orsakade deras död. Därför ogillas åtalet i de sex fallen. Det rapporterar TT.

Vad gäller mannen i Jönköping döms inte Motalabon.