Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ställs inför rätta för elva personers död

Elva unga män hittades livlösa sedan de tagit en fentanylvariant, paketerad i nässprayflaska. En av dem var en man från Jönköping. Nu ställs säljaren inför rätta.

På tisdagen inleds rättegången i Linköpings tingsrätt mot en 25-årig man som står åtalad för dråp i elva fall.

Bakgrunden är att elva män mellan 25 och 35 år hittades livlösa hösten 2017 sedan de tagit substansen cyklopropylfentanyl, en variant av det smärtstillande läkemedlet fentanyl.

Spåren ledde till en 25-årig man från Motala, som hade sålt preparaten via nätet. Mannen åtalades i maj förra året för dråp. Åklagaren hävdar att det var just cyklopropylfentanylet som orsakat männens död, och att säljaren varit likgiltig inför dödsrisken.

– Han har också sålt det här utan några instruktioner, varningstexter eller dosanvisningar. Det har varit lätt för folk att få felaktiga doser, vilket ju också visar sig eftersom så många människor har avlidit, har åklagaren Britt-Louise Viklund tidigare sagt till TT.

Historia av drogmissbruk

Rättegången väntas pågå i totalt 19 dagar och är planerad att avslutas 17 mars. Den åtalade mannen nekar till brott.

Enligt TT hade samtliga män en historik av drogmissbruk, och i många fall har de haft psykiska problem.

Försvaret kommer hävda att det inte går att bevisa om överdoseringarna var oavsiktliga eller medvetna, alltså att det kan ha handlat om självmord.

"Vi kommer under den kommande rättegången presentera omfattande egen bevisning som visar just detta. Min uppfattning är därför att min klient helt kommer frikännas från samtliga åtalspunkter avseende dråp alternativt grovt vållande till annans död", har 25-åringens advokat Martin Persson tidigare kommenterat åtalet.

I ett annat mål dömdes två bröder till sex respektive fyra och ett halvt års fängelse av Svea hovrätt sedan de sålt fentanyl via nätet. Åtta personer avled efter det att de köpt drogen via brödernas företag, en av dem var en man från Mullsjö.

Den domen är överklagad till Högsta domstolen.