Annons

Annons

Annons

Patienter tillåts välja bort läkare med utländsk bakgrund

Vårdpersonal i Jönköping kan väljas bort på grund av sitt ursprung – trots riktlinjerna

Region Jönköpings län har riktlinjer om att man inte ska kunna välja vårdpersonal. Trots det visar Dagens Nyheters granskning att det i alla landets regioner finns vårdgivare som låter patienterna välja att vårdas av etniskt svenska läkare och tandläkare.

Dagens Nyheters granskning visar att det i Jönköpings län finns vårdgivare som låter patienterna välja att vårdas att etniskt svenska läkare och tandläkare. Detta trots att regionen tagit fram riktlinjer som handlar om att patienter inte ska få välja vårdgivare utifrån etnicitet.
Öppna bild i helskärmsläge

Annons

Enligt DN ska vårdpersonal och chefer i Region Jönköpings län 2016 ha märkt att allt fler patienter hade ett kränkande beteende mot vissa anställda, exempelvis att man vägrade bli provtagen av vårdpersonal med utländsk bakgrund.

Annons

Regionen ska då ha tagit fram nya riktlinjer som handlar om att patienterna inte har rätt att välja vårdpersonal efter till exempel etnicitet. Man uppmanade också övriga regioner i landet att göra likadant och enligt DN har elva regioner liknande riktlinjer.

Annons

Trots det visar DN:s granskning att det i alla regioner i landet, alltså även i Jönköping, funnits möjlighet för patienterna att välja bort att vårdas av läkare och tandläkare med utländsk bakgrund.

Charlotta Larsdotter, direktör för den offentligt drivna primärvården i Region Jönköpings län, säger till DN att man inte har någon anledning att hamna i konflikt med patienter som har sådana önskemål. Hon säger samtidigt att hon inte tycker att man ska få välja vårdgivare utifrån etnicitet.

– Vi kan jobba ännu mer med att varenda ny medarbetare ska få en introduktion i etik, säger hon till DN.

FOTNOT: Tidningen har sökt Charlotta Larsdotter men både Charlotta Larsdotters ersättare den här veckan, Johan Carlsson, samt ordförande för regionens etikråd uppger att man inte har några ytterligare kommentarer att ge.

Annons

Annons

Till toppen av sidan