Svenska kyrkan brukar hålla en större loppis på våren och en i samband med första advent. I dag, lördag, var det dags igen och nu deltog ett 25-tal deltagare.

– Vi har hållit på i 40 år och detta är Jönköpings äldsta loppis. I dag har det kommit in blandade saker och allt har som vanligt skänkts, berättar Jonas Powell, ansvarig för loppisen på Sofiagården.

Efter loppisen planeras en auktion och det som blir över lämnas vidare till Röda korset för försäljning.

– I dessa tider då mycket slängs känns det bra att låta sakerna gå ett varv till hos Röda korset, säger Jonas Powell.

På plats i Sofiagården fanns även Kjell Sjöberg, frivilligarbetare och kyrkvärd, och Kjell Danfors, präst i Sofiakyrkan, som berättade om kyrkans internationella arbete. Det är nämligen dit som pengarna från loppisen går.

– Vi har lite olika projekt runt om i världen. Vi finns i såväl Sydamerika och Asien som i Afrika, berättar Kjell Danfors och förklarar att ett projekt exempelvis är ”koprojektet”.

Projektet handlar om att det kan betyda mycket för en fattig familj att få en ko. En ko ger mjölk, det leder till inkomster, bättre känsla och nya investeringar. I slutänden kan det rädda liv.

– 795 miljoner människor i världen får lägga sig hungriga. Det har minskat lite, men det är svårt för Afrika där det är värre än någonsin, berättar Kjell Sjöberg.

Det internationella arbetet handlar också om att hjälpa till att hitta rent vatten i de drabbade länderna.

– Vi borrar brunnar i Tanzania. Man behöver borra djupare där än i Sverige eftersom det finns arsenik i marken. Vi hjälper också till med material till skomakare. Det finns parasiter i leran i marken vissa länder och parasiterna orsakar svårläkta sår. Allt detta sätter folk i arbete, berättar Kjell Sjöberg.

Elsa-Maj Krut var en av försäljarna på loppisen.

– Jag säljer skänkta saker. Det är mest dukar, lakan, handdukar och sydda tavlor. De är jättefina, berättar hon.

I tv-klippet kan du få en överblick över hur det såg ut på loppisen när den öppnade upp dörrarna på lördagsmorgonen.