Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönsson: Därför kan HV skrälla

 
SHL 2018/19
Visa alla artiklar

Toppen mot botten. Ettan mot åttan. Allt pekar mot att solen kommer fortsätta lysa över Karlstad. Men prognosen innehåller ett småländskt regnoväder som fått pånyttfödd fart.

När Markus Lauridsen borrade in 4–3 nere i Ängelholm skickade han HV71 till kvartsfinal och såg, på något sätt, till att rädda en svajig säsong.

En förlust mot SHL:s vilda västern-gäng i åttondelsfinalen (eller play-in eller vad det nu än heter) hade inneburit en kritikstorm som onekligen hade påverkat klubbens ledning.

Två raka uttåg i den minst sagt svårsmälta åttondelsfinalen (som bara innehåller fyra lag) och fansen hade vittrat blod.

Nu skickade en dansk i stället ett gäng skåningar på semester. Smålänningarna rullar vidare i säsongens roligaste tid. För HV71 ska spela slutspel på riktigt nu. Och de ska göra det mot serievinnaren Färjestad.

Då är utgången tvärsäker. Historien är betydelselös. Vi hörs.

Knappast så enkelt, va?

Fast gänget från det varma landet är förstås solklara favoriter. Att plocka hem 101 poäng, ha en målskillnad på plus 51 och ta flest trepoängare under den 52 matcher långa grundserien är grund nog till att bära guldtips och inte minst att ta sig vidare från kvartsfinalen mot det sämst placerade laget från åttondelsfinalerna.

Och det är ju inte svårt att förstå. Laget har SHL:s poängbäste back (Jesse Virtanen, 41 poäng), ett knippe vassa forwarder och ett målvaktspar som kan bära hela vägen. Värmlänningarna är dessutom bäst i spel i numerärt överläge och näst bäst i spel i numerärt underläge.

Börjar ni darra? Jag förstår.

Samtidigt ställs Karlstadlaget mot ett gäng som har allt att vinna och inget att förlora.

Ett lag som jagat toppen i sina bästa stunder och snuddat vid botten i sina sämsta. Ett lag som har en pånyttfödd förstakedja med två spelare (Martin Thörnberg och Simon Önerud) som bär ett helt hjärta fullt med känslor för emblemet på bröstet och en tredjelänk (Markus Ljungh) som slår flippmackor av högsta kvalisort.

Fem segrar på sex matcher efter en helvetessvit. Det betyder något trots allt. Och en matchserie mot klassiska rivalen betyder inte per automatik att det tabellmässigt bästa laget vinner. Det här är slutspel. Det här är ovisst. Det här är bland det häftigaste som finns.

Nyckeln till en HV-skräll (vi får ändå kalla det för just det) är tveklöst att finna jämnheten i sitt spel, att höja lägstanivån. Då kan Jönköpingslaget hota de allra bästa. Det har den femfaldiga guldvinnaren visat den här säsongen, inte minst i sina två hemmamatcher mot just Färjestad.

Stäng mitten, håll motståndaren på utsidan, håll tredje gubbe högt i offensiv zon. Alla defensiva grundbultar som det pratas om bland hockeykunniga tv-experter måste sättas fast med mutter och bricka.

Framåt måste det smälla effektivt. Som när Önerud placerar sig precis rätt, siktar precis rätt och avslutar precis rätt. Som när Ljungh serverar danska smörrebröd till Lauridsen. Som när Christoffer Törngren river, hugger och pressar in pucken.

Då kan solen komma att fläckas den här våren även i Karlstad.