Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julbeskedet till Jönköpingsborna: Åtta är nya normen: ”Jul och nyår kommer inte bli som vanligt”

 
Coronapandemin i Jönköping
Visa alla artiklar

Råden för hur du bör minska smittriskerna i jul är klara.
En maxgräns på åtta personer ska fungera som norm för människors firande.
– Jul och nyår kommer inte bli som vanligt, säger smittskyddsläkare Malin Bengnér.

Det var på tisdagens pressträff som julbeskedet presenterades av statsminister Stefan Löfven, socialminister Lena Hallengren (S), vice statsminister Isabella Lövin (MP) och Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

Stefan Löfven uppger att smittoläget inte förbättrats. Därför ligger normen om att samlas högst åtta personer kvar.

– Fira på olika sätt. Men kom ihåg. Åtta personer är den nya normen. Det gäller även jul och nyår, säger Stefan Löfven, som även menar på att signalerna från flera håll i landet är oroande.

Regeringen uppmanar alla att fira julen med en mindre krets människor, att inte träffa nya kontakter och att helst träffa människor utomhus.

– Läget är fortsatt allvarligt i vårt land, vi har fortfarande en omfattande smittspridning, risken är stor för en ökad smittspridning under helgerna. Det kan sluta riktigt illa. Ta inga onödiga risker, säger generaldirektör Johan Carlson.

Det allra bästa är att fira jul i den bubbla man levt i under en längre tid. Men om man ska träffa mormor så ska man inte "hoppa runt till andra", framhåller han.

– Åker man till någon annan så skapar man en ny krets man umgås med, det är inte rimligt att hoppa mellan olika familjer som man normalt gör, säger Johan Carlson.

På frågan om man kan straffas i fall man bryter mot föreskrifter om att hålla avstånd, svarar socialminister Lena Hallengren:

– Nej, det finns ingen påföljd eller vite. Men det är väldigt tydligt att detta inte är rekommendationer, utan att man "ska" följa dem, säger hon.

När JP/Jnytt når Malin Bengnér, smittskyddsläkare vid Region Jönköpings län, på telefon efter regeringens pressträff fyller hon i:

– Det var en viss skärpning i tonen. Det är inte längre du ”bör” följa rekommendationerna, utan att man ”ska” följa dem. säger Malin Bengnér, som dock är tydlig med att påpeka att det fortfarande är skillnad att träffas privat jämfört med offentliga tillställningar:

– Man bryter inte mot lagen om man är en familj på tio personer och firar jul tillsammans. Det är viktigt att skilja på det.

Malin Bengnér säger att Jönköpingsbornas jul och nyår inte kommer bli som vanligt.

– Vi har en avplaning just nu i antal bekräftade nya fall, men det kommer dröja innan det blir som vanligt. Det beror helt på hur allmänheten följer de rekommendationerna som finns, säger hon.

Den 14 december ersätts de lokala allmänna råden som nu gäller med nationella råd och föreskrifter.