I ett mail som gick ut till vårdnadshavare på söndagskvällen informerades man att två lärare drabbats av coronaviruset.

I samråd med Region Jönköpings smittskyddsläkare och skolläkare har Junedalsskolan därför beslutat att bedriva distandsundervisning under vecka 14 med start måndag 30 mars. Vecka 15 är skolan stängd för påsklov och under den veckan kommer skolan med mer information om man kommer öppna efter lovet.

– Nu får vi två veckor på oss att förhoppningsvis minska smittspridningen därför väljer vi att tillfälligt bedriva undervisning på distans under den kommande veckan, säger Irena Hanzek, rektor på Junedalsskolan i ett pressmeddelande.

I mailet till vårdnadshavare informerar man också om att infektionskliniken genomför fortfarande smittspårning.

Grundsärskolan berörs inte av detta utan undervisningen pågår som vanligt. På måndagen kommer skolan öppna klockan 9.15 och då kan man komma dit och hämta det material man behöver för att ta del av undervisning hemma.

Man uppmanar också att om man känner oro så kan man kontakta skolans elevhälsa.

Schemat ska ses över

På måndagsmorgonen hölls en pressträff utanför skolan. Jenny Lorefors, skolläkare, inledde:

– Det är viktigt att veta ett sådant här beslut fattas i samråd med smittskyddsläkare, för så ska det alltid vara. Två sjuka lärare i sig föranleder inte att man övergår till distansundervisning, utan det är flera samverkande faktorer som gör att vi fattar beslutet. Till exempel är detta en stor skola som samlar elever och vi behöver se över omfördelningar i schemat så att man undviker trängsel. Det är vad man tänker använder dessa två veckor till, säger Jenny Lorefors.

Ledningen vill vara tydlig med att skolans lokaler inte är smittsamma.

– Vi kommer att erbjuda skollunch till elever som vill. De behöver anmäla det till oss under dagen. Sedan kommer vi från tisdag till fredag ge de möjligheten att fylla en matlåda, säger Irena Hanzek.

Grundsärskolan med drygt 40 elever är fortsatt öppen eftersom det rör sig om en mindre grupp elever.

Här kan du läsa en längre artikel om beslutet och om vad eleverna tycker.

Se hela pressträffen i filmklippet: