Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

K-märkt fasad rivs i Tändsticksområdet

Byggbolaget Skanska kommer riva en byggnadsminnesmärkt fasad på Tändsticksområdet. Anledningen är att arbetsmiljön måste säkras för dem som ska utföra arbetet med att stabilisera marken under de gamla byggnaderna på platsen. Länsstyrelsen har gett klartecken.

Som Jnytt skrev om i går har Skanska funnit en metod för att lösa de problem med sprickor som uppstått i ett par byggnader på Tändsticksområdet i samband med bygget av det stora hotellet.

För att säkra de spruckna husen ska man stabilisera marken med hjälp av kemiskt murbruk. Men för att kunna utföra arbetet på ett säkert sätt har Skanska bett Länsstyrelsen om lov att riva den så kallade G-byggnadens fasad mot öster. Det skriver JP.

Byggherren bedömer nämligen att det finns risk för att väggen ska kollapsa under arbetet med att stabilisera den porösa sandjorden under de gamla byggnaderna.

Länsstyrelsen är inte glad men har gett klartecken.

– Gavelväggen hade utgjort en arbetsmiljörisk. Även om det inte var tanken från början att ta ned väggen helt så kommer G-huset att utgöra restaurangdel. Skanska hade därför ändå behövt ansöka om ändringar i byggnadsminnet eftersom flera nya öppningar i muren hade blivit nödvändiga. Så förändringar hade ändå skett, säger Mattias Sörensen, som är länsantikvarie och enhetschef på Länsstyrelsens kulturmiljöenhet, till JP.

Men det finns ett villkor, och det är att teglet som rivs ner ska bevaras.

– Även om det kanske inte går att använda igen blir det lättare att hitta ett tegel som påminner om det ursprungliga, säger Sörensen.

Från Länsstyrelsen sida är det inte aktuellt att öppna något skadeståndsärende på grund av det som inträffat.

– Det är olyckligt, men ingen kunde förutse allt det här. Att det uppstår sprickor i omgivande byggnader i samband med byggen är alltid en risk. Det är lika illa oavsett vem som är granne då, säger Sörensen.

Läs mer: