Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kapten Thelin: ”Vi ska tillbaka”

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

SALOU. Jönköpings Södras lagkapten Tommy Thelin har målet klart för sig. Redan mot allsvenskan börjar i Salou på den spanska ostkusten. – Vi har som mål att slåss i toppen och ta steget tillbaka så snabbt det går, säger han.

Det är en revanschsugen Tommy Thelin som möter upp Jnytt på en bänk på anläggningen där Jönköpings Södra bor.

– Det var otroligt tungt under ledigheten, men nu när vi började träna i januari måste vi glömma det, säger han.

Nederlaget mot Trelleborg i det allsvenska kvalet är inte glömt. Men i stället ska Thelin och hans lagkamrater kunna använda revanschlustan och göra något gott av degraderingen till superettan.

– En kompis sa till mig att man vinner och förlorar men det är vad förloraren gör för att kunna besegra vinnaren nästa gång som avgör, det är så vi måste tänka. Vi måste få vara ledsna och besviken men vi kan inte gräva ner oss.

Jakten mot allsvenskan för Jönköpings Södra har åter inletts.

– Mitt fokus är att kunna bidra till att få J-Södra till en allsvensk förening igen. Det är det finaste man kan göra i Sverige, att spela i högsta serien, tillsammans med fansen och kanslipersonalen och alla runt laget hoppas jag att vi ska kunna ta det steget redan nästa år.

Hur ska ni göra det då?

– Nånstans är det klyschor, att vi får vara skadefria och att vi behåller vår ödmjukhet. Man har sett lag som ramlar ur allsvenskan och tror att det blir en walk in the park, så blir det jobbigt och man får stryk och börjar fundera.

Hur motverkar man det?

– Att man har en dialog på träningarna och pushar varandra, det har vi varit bra på att ha en längre period i vårt lag. Mental träning är inte min grej, hjärnan är en muskel. Gör man en sak på träningen kommer det på match.

Är det naivt av klubbledningen att prata om avancemang till allsvenskan?

– Superettan är en tuff serie, men går man in med inställningen att man ska komma femma har man problem. Vi har som mål att slåss i toppen och ta steget tillbaka så snabbt det går. Jag vill inte träna för tränandets skull, jag vill träna för att vinna.

Det viktigaste för min del när jag spelar fotboll är att jag vill utvecklas, jag tror att många känner så, inte bara i fotbollen, utan i arbetslivet i stort. Utvecklas jag inte kommer jag inte tycka att det är kul längre.

Kritik mot Jimmy Thelin

Jimmy Thelin har fått en hel del kritik efter det att han lämnade J-Södra. Inte så mycket för att han tog steget till Borås och Elfsborg som för att han efter det tagit med sig assisterande tränaren Miguel Beas, målvaktstränaren Ulf Thorsson och nyligen också mittfältaren Robert Gojani som så sent som i fredags blev Elfsborgs spelare genom att krita påa tt treårskontrakt med klubben.

Tommy Thelin tycker att kritiken är obefogad.

– Jag förstår den inte om jag ska vara ärlig. Dzenis lämnar, André lämnar. Då ska man kunna glädjas över det och vara tacksam för vad de gjort för föreningen. Man vet inte baksidan, hur ser kontrakten ut? Elfsborg erbjöd Ulf en heltid, det handlar ju inte om att han inte brinner för Södra, utan att kunna leva på det man älskar.

Sen kan jag förstå att man blir besviken, men hade jag varit tränare och haft ett team jag synkat med så hade jag tagit med dem. Det är väl nästan bara i Sverige man inte gör så, jag hade gärna jobbat med Jimmy några år till men nu är det som det är.

Hur känner du som bror?

– Jag är väldigt stolt över att han får den chansen, jag tycker att han är värd den chansen. Samtidigt gjorde han det bra i Södra och det är klart att man ville ha kvar honom några år till, men det är som med Robert Gojani, Dzenis Kozica och André Calisir. Gör man det väldigt bra har man svårt att behålla spelare. Även om det svider, det är kompisar och familj, men i bland måste man unna dem att ta det steget, och glädja sig med dem i stället för att vara ledsen och bitter, säger Tommy Thelin som nog hellre vill prata framtid.

Tillsammans med bland andra Fredric Fendrich, Jesper Svensson, Daryl Smylie och Tom Siwe kommer kapten Thelin att få ta ett stort ansvar att lotsa in alla nya spelare i truppen.

– Jag tror inte att vi får tappa för mycket av den identitet vi haft de senaste åren, det är många nya spelare men vi har en grundstomme i laget som är trygg. Nu ska vi göra det bästa vi kan med Jörgen och se det som en nystart för föreningen med de tankar han vill implementera.