Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD-topparnas drag i valrörelsen

 
EU-valet 2019
Visa alla artiklar

Kristdemokraterna rider på en rejäl framgångsvåg – och att optimismen spirar märktes när tre av toppolitikerna besökte Jönköping inför det stundande EU-valet.

På måndagen besökte Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och partiets toppnamn för EU-valet, Sara Skyttedal och David Lega, Jönköping. Besöket är en del av en valturné som EU-kandidaterna gör runt om i Sverige. Jönköping är emellertid den enda staden som får besök av samtliga tre samtidigt, något som får ses som en slump.

– Jönköping är traditionellt en jätteviktig stad för oss. Det är jättekul att vara här och träffa väljarna, säger Sara Skyttedal, som tror att det finns fler potentiella väljare i Jönköping.

– Jag tror inte att vi har nått vår fulla potential än. Resten av landet börjar komma ikapp.

Under turnén möter EU-kandidaterna väljarna under öppna möten. I Jönköping frågades Skyttedal och Lega ut av Busch Thor på krogen Harrys.

Ska bli lagom

– En stor anledning är att folk ska komma dit och ställa frågor. Det är inte alla politiker som vill möta väljarna ofrivilligt, och på ett sådant möte kan vad som helst komma, konstaterar Busch Thor.

– Det är ett fantastiskt roligt sätt att träffa väljarna på. Det är en annorlunda miljö och det gör att det blir mer av ett samtal, tillägger David Lega.

KD går in i den här valrörelsen med inställningen att EU ska bli lagom.

– EU ska fokusera på frågor som kräver gemensamma lösningar och hålla sig borta från sådant som sköts bättre på nationell nivå, säger Ebba Busch Thor.

”Har goda möjligheter”

Sara Skyttedal märker av ett stort intresse kring det här EU-valet och hon konstaterar, precis som Busch Thor, att EU-samarbetet ska hålla rätt fokus.

– När vi pratar om att EU behöver bli lagom igen syftar vi på att vi måste tillbaka till att fokusera på de grundläggande uppgifterna i samarbetet. Vi ska fokusera på att lösa gemensamma problem och stärka tillväxten, säger Skyttedal.

Kristdemokraterna upplever rejäl medvind för tillfället. Partiet kan se tillbaka på ett starkt riksdagsval, och nu finns det goda förhoppningar om att både Sara Skyttedal och David Lega ska ta plats i EU-parlamentet. Det betyder att antalet mandat fördubblas. För att nå det behövs uppskattningsvis 8,5-9 procent av rösterna.

– Vi har goda möjligheter. Vi upplever ett väldigt starkt stöd när vi träffar människor på gator och torg. Vi är taggade och hungriga när vi går in i valrörelsen, säger Ebba Busch Thor.

– Vi har lyckats springa fort i motvind, nu har vi medvind och då finns det inga bromsar, säger David Lega.

Entusiasmen går som sagt inte att ta miste på.

JnyttTV: Ebba Busch Thor om varför KD träffar väljarna på krogen och vad en röst på partiet innebär.