Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kickstart för ny satsning

Nu ska den som drömmer om att starta företag få hjälp. På tisdagskvällen var det premiär för pilotprojektet Kickstart Råslätt. – Eftersom det är svårt att få ett riktigt jobb får jag göra något på egen hand, säger Tamina Akhter.

Kickstart Råslätt är ett samarbete mellan Vätterhem, Science Park och Jönköpings kommun och riktar sig till de mellan 18-55 år. Det är ett pilotprojekt och tanken är att stärka sysselsättningen och hjälpa deltagarna med råd och tips – från idé till företagsregistrering.

– Vi är övertygade om att det finns många som har idéer med stor potential men behöver vägledning och inspiration för att bli framgångsrika entreprenörer. Mycket av stödet som erbjuds finns oftast i andra delar av staden än där man själv bor. Vi vill hjälpa fler att nå sina drömmar. Det tror vi stärker våra stadsdelar, säger Christina Odén, hållbarhetschef på Vätterhem.

– Jag hoppas att den här satsningen väcker intresse för företagande hos en målgrupp som vi kan ha svårt att nå och att det så småningom resulterar i ett antal nya företagare, säger Sven Rydell, näringslivschef på Jönköpings kommun.

”Allt går om man bara vill”

På tisdagen anordnades en inspirationskväll där Råslättsbördige Sanjay Joshi föreläste om sina erfarenheter av att vara företagare.

– Det är jättekul och inspirerande att uppmuntra folk att bli entreprenörer eftersom det är det finaste man kan vara, säger han.

– Mycket handlar om att våga och lära sig under resans gång. Allt är inte guld och gröna skogar. Det handlar om att ha modet och våga satsa på den idé man tror på. Det viktiga är att våga och att se möjligheter som ingen annan ser. Om andra ser samma möjlighet blir det svårare. Allt går om man bara vill.

Tamina Akhter från Råslätt var en av dem som besökte eventet.

– Jag fick inspiration när jag gick på undervisning i nyföretagande. Eftersom det är svårt att få ett riktigt jobb tänkte jag att jag får göra något på egen hand, säger hon.

– Jag ska lyssna och samla så mycket information som möjligt. Sedan får jag tänka över vad som finns och är bra. Jag gillar att sy och handarbeta.

Fler träffar väntar

Framöver kommer det att arrangeras fler träffar och workshops där deltagarna får vägledning i hur man startar företag.

– Vi hoppas att så många som möjligt av våra hyresgäster vill vara med. Men det är ett pilotprojekt, så det kan mycket väl bli så att intresset är svalt. Men det är en erfarenhet i sig och det hjälper oss i det fortsatta arbetet med att hitta intressanta mervärden för våra hyresgäster, säger Christina Odén, som är relativt nöjd med uppslutningen.

– Det har gått rätt bra. Vi har 13 anmälda och är jättenöjda med det. Det är ett test och vi får se hur det fungerar. Vi lär oss vad som fungerar och vad som inte gör det. Faller det väl ut kan vi göra samma sak på Österängen och Öxnehaga.