Vid morgonmötet på Jnytts redaktion tar en av de unga reportrarna, Albin, plötsligt upp ett tuggummi som han börjar smaska på. Kollegan Bea påpekar att hon stör sig på det och det leder till en lång diskussion om vad vi egentligen stör oss på.

I sociala medier, på arbetsplatsen, vid middagsbordet, överallt klagar folk över saker som de stör sig på. Det finns uppenbarligen ett stort, uppdämt behov av att få uttrycka det som går oss på nerverna. Jnytts juniorreportrar gav sig ut på stan för att ta reda på vad vi gnäller om.

Cyklisterna är inte poppis

En grupp medelålders män i arbetskläder sitter och fikar när vi kommer in och ställer frågan:

Vad stör ni er mest på?

Först blir de lite ställda men när de inser att de får chansen att klaga fritt haglar påståenden om vad som får just dem att tappa tålamodet.

Cyklister i allmänhet verkar vara ett hatat släkte, och männen hävdade att cykelbanor som inte var tydliga kring huruvida de var brutna eller inte var hopplösa.

En annan i gruppen brast ut och sa att personer som åker rullskidor och breder ut vingarna som de ska flyga är det största problemet i samhället.

Eftersom diskussionen fastnade kring trafik och stadsmiljö påpekade nästa person att de som planerat Jönköpings väg och trafiknät är dem de stör allra mest på.

Man stör sig även på trafikanter som inte använder blinkers och på bilister som försöker smita före i bilköer genom att köra så långt fram de kan, innan de kräver att bli insläppta i kön.

Trafikanter utan trafikvett orsakar en hel del frustration.

Foto ANDERS WIKLUND / TT

"Vill sitta ensam på bussen"

På gymnasieskolorna i Jönköping är det mer ungdomsrelaterade problem såsom kollektivtrafik och skolsystem som de stör sig på.

Vid ett bord sitter ett gäng unga och får uttrycka sina klagomål. En kille stör sig på när andra resenärer i kollektivtrafiken sätter sig bredvid andra på bussen när det finns gott om andra platser.

En ung tjej tycker det är störande när folk röker på allmänna platser och framförallt i busskurer.

Övriga saker som människor stör sig på är: Unga, negativa människor, folk som inte tar av sig hörlurarna när man pratar med dem, män som sitter och skrevar på bussen, rasister, icke-feminister, tiggare, folk som bara pratar om sig själva eller skrattar åt sina egna skämt.

Att inte ta av sig hörlurarna då man pratar med någon, retar sig många på.

Foto Heiko Junge

En gemensam nämnare för i princip samtliga svaranden är att det är andra människor och deras beteenden vi stör oss på.

Vad stör du dig på, kommentera gärna nedan och ta chansen att uttrycka dina frustrationer. Klagomuren är din!