Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Biblioteket får nya lokaler

Efter en längre tids diskussion är det nu klart. Norrahammars bibliotek och fritidsgård kommer att flyttas från sina nuvarande lokaler till nya lokaler som NKBo ska bygga i områdets centrala delar.

Den framtida placeringen för Norrahammars bibliotek och fritidsgård har diskuterats en tid, men vid kultur- och fritidsnämndens senaste sammanträde tog man ett beslut i frågan. Efter en votering valde nämnden att gå på alliansens linje, det vill säga att flytta både biblioteket och fritidsgården till nya lokaler i Norrahammars centrum.

Voteringen slutade med 7-6, då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet. Hans Hellström (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, tror att en flytt av biblioteket och fritidsgården kommer att bli positivt för Norrahammar.

– Det blev en succé för biblioteket i Bankeryd och även för Huskvarna bibliotek, som flyttat till nya lokaler. Jönköpings stadsbibliotek har fått sig ett lyft och nu känner vi att det är Norrahammars tur. I Norrahammar blir det dessutom ett lyft både för biblioteket och fritidsgården, säger Hans Hellström.

Skräddarsydda lokaler

AB Norrahammars kommunala bostäder har planer på att bygga nya lokaler i centrala Norrahammar och har vid nämndens tidigare sammanträde berättat lite hur de tänker kring placeringen i det nybyggda huset.

– Här har vi möjligheten att skräddarsy lokaler som passar verksamheten. Det kommer att bli bättre för både äldre och rörelsehindrade som vill besöka biblioteket. Att ett bibliotek och en fritidsgård ligger precis vägg i vägg är inte så vanligt. Vi tänker oss också att det kan bli ett utrymme mellan biblioteket och fritidsgården som skulle kunna bli gemensam för verksamheterna. Exempelvis skulle utrymmet kunna användas av biblioteket på dagtid och av fritidsgården på kvällen, förklarar Hans Hellström.

Han ser flytten som en möjlighet att kunna locka yngre till biblioteket och även att äldre barn ska våga sticka in näsan hos fritidsgården.

– Jag tror att det blir ett lyft för Norrahammar. Nu är det Norrahammars tur att ta del av satsningen. När det gäller tidsplanen för när flytten ska ske så beror det på bygget av de nya lokalerna, men vi tror att det ska ske inom loppet av två år, säger Hans Hellström.

Hitta ny hyresgäst

Det är oklart vad som händer med de nuvarande lokalerna där fritidsgården och biblioteket håller till i dag.

– Vi får se vad Folkets hus själv säger om det. Vi har gott om tid att hitta en annan hyresgäst till lokalerna. Det är inte omöjligt att kommunen kan ha ett annat behov av de gamla lokalerna. Vi får titta på hur det ser ut och fundera på hur vi vill ha det i framtiden, säger Hans Hellström.