Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Därför överklagas domen i Gicafallet

 
Mordet på EU-migranten
Visa alla artiklar

På fredagsmorgonen kom beskedet att domen i fallet där EU-migranten Gheorghe ”Gica” Hortolomei-Lupu misshandlades till döds i Huskvarna, överklagas. Tingsrätten dömde en 16-årig pojke till fem månaders sluten ungdomsvård och nu vill åklagaren se ett hårdare straff. – Vi delar inte uppfattningen om alternativa förövare, säger kammaråklagare Linda Schön till Jnytt.

Linda Schön yrkade att den 16-årige pojken skulle dömas för mord till sluten ungdomsvård i tre år när rättegången i Jönköpings tingsrätt hade avslutats.

– Min bedömning är att straffvärdet för en vuxen förövare är fängelse i 16 år, sade hon då.

Tingsrätten delar inte hennes uppfattning och menar att bevisningen inte håller för att pojken ska dömas för mord. Det stod klart när domen föll den 28 december 2018.

Tingsrätten dömde honom i stället för grov misshandel och ofredande till sluten ungdomsvård i fem månader. I sin dom ogillade tingsrätten åtalet avseende mord alternativt vållande till annans död, grovt brott och menade att det inte var fråga om en synnerligen grov misshandel.

Snabbt dödsförlopp

Den främsta orsaken till att det inte har blivit bevisat att de två tonåringarna har orsakat mannens död, är att det rättsmedicinska yttrandet visar att mannen kan ha avlidit så sent som drygt tre och en halv timme efter att de två tonåringarna lämnade brottsplatsen. Det ska också ha varit fråga om ett snabbt dödsförlopp, högst 15-20 minuter efter att skadan uppstod.

Tingsrätten klagar också på att ingen rättsläkare kallades till platsen med en gång.

– Det är svårt för mig att uttala mig om det eftersom det skedde långt innan jag kom in i utredningen. Men det är jättesvårt att säga vilket tidsspann vi hade fått om en rättsläkare kallats till platsen. Jag utgår från att polisen utvärderar det här och gör något annorlunda nästa gång. Samtidigt gäller det att vara nyanserad i hur ofta en rättsläkare kommer, säger Linda Schön.

Tingsrätten anser att det inte kan uteslutas att någon annan eller några andra orsakat "Gicas" död efter att 16-åringen och 14-åringen lämnat platsen. Här är åklagarsidan av en helt annan uppfattning.

"Säkra så fort som möjligt"

– Vi delar inte den bedömningen. Den alternativa förklaringen om att andra personer har kommit till platsen och tillfogat skadorna är praktiskt taget utesluten. Vi har uteslutit alternativa scenarion, bland annat beroende på läkarens bedömning av hur länge mannen varit död, men även vad pojkarna berättat, säger Linda Schön.

Har bristerna som framkommit om polisens arbete försvårat era möjligheter att få den dom ni yrkade på?

– Det är svårt att veta vad det hade inneburit. Men generellt är det positivt att säkra sådan typ av bevisning så fort som möjligt. Men vad det hade lett till i det här fallet vet jag inte.

I samma dom fann tingsrätten att det inte blivit utrett att en 14-årig pojke – inom ramen för en så kallad bevistalan – gjort sig skyldig till mord, alternativt synnerligen grov misshandel och grovt vållande till annans död. Tingsrätten valde att inte pröva om det var utrett att 14-åringen gjort sig skyldig till grov misshandel eller något annat brott.

"Lyfta fram något annat"

– Bevistalan borde i sin helhet ha prövats av tingsrätten, säger Linda Schön.

Nu överklagas domen i sin helhet.

"Av överklagandet framgår att viss kompletterande och förtydligande utredning har och ska inhämtas. I avvaktan på att den inkommit begärs anstånd med ingivande av slutlig bevisuppgift", skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

– Vi är lyhörda till vad tingsrätten har kommit fram till. Vi har tittat på om vi kan lyfta fram något annat. Det har kommit information från allmänheten och media som ska dokumenteras. Vi får analysera vad vi ska gå vidare med, säger Schön.

Det är ännu oklart när hovrättsrättegången kommer att hållas.

– Vår prognos är att vi ska vara klara till 1 februari. Sedan ska materialet delges motparterna. Men jag vet att ärenden av den här typen behandlas med förtur, säger Linda Schön.

Läs även: