Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar över makten efter valet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Nu är det klart att Habo kommun får ett borgerligt styre de kommande fyra åren. – Det känns väldigt, väldigt bra eftersom vår förhoppning var att bilda en allians igen, säger Susanne Wahlström (M) till Jnytt.

Habo kommun blev först ut i Jönköpings län att presentera nytt styre efter valet.

Den senaste mandatperioden har kommunen styrts av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Men nu är det slut med det blocköverskridande styret.

Vid en presskonferens på onsdagsförmiddagen presenterades det vem som ska styra de kommande fyra åren – och det står klart att det blir ett maktskifte. De fyra allianspartierna fick egen majoritet och har bestämt sig för att styra tillsammans.

– Det känns väldigt, väldigt bra eftersom vår förhoppning var att bilda en allians igen. Vi fyra partier har många gemensamma likheter, säger Susanne Wahlström.

”Blev förstavalet”

Kommunalrådet Hans Jarstig (KD) instämmer:

– Det känns väldigt bra att vi har kunnat ena alliansen i Habo. Eftersom alliansen fick egen majoritet har detta varit målsättningen.

– Vi gick till val varje parti för sig. Var och en gjorde sitt arbete och sedan fick valresultatet avgöra vad som var det starkaste fästet. Efter valet har det här växt fram eftersom vår målsättning var att sitta i en stark majoritet, och då blev alliansen förstavalet.

Hur har samtalsklimatet varit?

– Det har fungerat väldigt bra. Det är en grupp som har gjort det och jag har själv inte varit involverad. Det här är något som många av våra väljare har önskat, och eftersom vi är ett alliansparti ideologiskt var valet inte så svårt.

Förhandlingar återstår

Susanne Wahlström föreslås till ordförande i kommunstyrelsen, och i sådana fall blir hon första kvinna någonsin på posten.

– Jag känner mig otroligt ödmjuk inför uppgiften, jag är mycket tacksam, säger hon.

Vilka blir de viktiga frågorna under den kommande mandatperioden?

– Vi står inför en hel del utmaningar. Vi är en otroligt expansiv kommun och står inför stora utmaningar vad gäller bostäder, skola, vård och omsorg – det är kärnverksamheten och vårt huvuduppdrag. Men det är en trygghet att vi är fyra partier som står varandra nära när vi tvingas göra goda prioriteringar.

Det återstår att förhandla vem som ska få de övriga kommunalrådsposterna.

– Jag hoppas att vi kan fortsätta i samma goda anda och att allt är klart inom de närmaste två veckorna, säger Susanne Wahlström.