Stolar och bord som inte tillhör någon uteservering, felparkerade cyklar, trottoarpratare och stora skyltar – ingen går säker när Synskadades riksförbund Södra Vätterbygden intar Jönköping city.

Vi placerar ut gula lappar, som liknar en parkeringsbot, för att uppmärksamma vilka hinder som finns när vi synskadade personer försöker hitta fram. Vi måste gå rakt och då går vi utmed väggar. Står det då något i vägen så fastnar det, förhoppningsvis, i käppen och inte oss själva. Men går det riktigt illa kan det leda till att vi ramlar omkull. Det är en stor risk vi utsätts för, förklarar Anita Sveningsson som är ordförande för förbundet.

Enligt Sveningsson har problemet blivit större på sista tiden, mycket på grund av butiker:

De vill synas mer och mer med sin marknadsföring, och nöjer sig då inte med sina skyltfönster. Vissa ställer ut varor och skyltar snett framför sina dörrar, men då har de inte i åtanke att de försvårar för oss synskadade. Alla dessa föremål gör att vi tappar orienteringen. Vi är också potentiella kunder som vill hitta till affärerna. Det är allra värst när de sätter ut högtalare, eftersom vi är beroende av ljud för att veta hur vi ska gå. Det kan jämföras med en rejäl dimma för de som kan se.

Någon liknande satsning som denna har förbundet aldrig tidigare gjort.

Vi vet inte vad som kommer att hända. Det känns riktigt spännande faktiskt. Förhoppningsvis leder det till att fler får en tankeställare och flyttar på de hinder de ställt ut. Det här det mest konkreta vi gjort och är en del av kampanjen "Gata för alla", informerar Sveningsson.

Förbundets ordförande även berättar att tredje person med en grav synnedsättning låter bli att gå ut på egen hand då gatu- och trafikmiljön upplevs som alltför obehaglig och otrygg:

Eftersom vi inte kan ha ögonkontakt med människor och fordon känner vi oss utsatta. Tre av tio människor, statistiskt sett, vet inte heller vad vår vita käpp står för. Det är tråkigt, men som tur är verkar jag ha träffat de andra sju – för jag har mött många hjälpsamma personer.

Sveningsson tipsar om att privatpersoner kan göra mycket för att hjälpa till:

Ställ omkullslängda cyklar i cykelställen och flytta på det som står i vägen för oss. Stanna upp när ni ser någon komma med en vit käpp, speciellt om ni är ute och kör. Egentligen krävs det bara att man är lite uppmärksam. Erbjud även hjälp när ni ser oss. Ni kanske får ett nej, men nästa gång ni frågar kan ni rädda liv.