Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Koalitionstyret underskattar konsekvenserna

Under Hall Medias livedebatt (13/8) om det förtroendehaveri som regionens styrande koalition orsakat blev det tydligt att de ansvariga politikerna underskattar allvaret i den situation vi befinner oss i och dess konsekvenser.

Vare sig i förra veckans krismöte med facket, i mediaintervjuer eller under Hall Media- debatten visar koalitionens företrädare att de förstår medarbetarnas starka reaktioner, än mindre är man beredda att ändra sina fattade beslut. Svaren fortsätter att andas tondövhet, prestige, irritation.

Situationen förbättras definitivt inte av att Rachel De Basso försöker få det att låta som att sjuksköterskor är höginkomsttagare (77 000kr/månad) och jobbar i snitt 30 timmar i veckan. (Källa: JP 12/8 och Hall Medias livedebatt 13/8).

Det är ett fult retoriskt knep som kräver förklaring.

Vad Rachel De Basso gör är att plocka ut en handfull medarbetare som har jobbat extremt mycket övertid, kvällar, nätter, helger och storhelger och säger att det är lönenivån för sjuksköterskor.

Sedan tar Rachel De Basso fram medeltalet för sjuksköterskornas veckoarbetstid genom att lägga ihop över hundra sjuksköterskor där alla inte arbetar heltid.

Vi moderater driver inte den här frågan för att vara snälla. Vi ser med oro tre stora konsekvenser av den situation koalitionen försatt oss i.

• Vården - vår huvuduppgift - där invånarna kommer att drabbas. När vårdpersonal överväger, och till och med säger upp sig, får det naturligtvis en direkt effekt i en redan pressad verksamhet. Den så kallade vårdskulden ska betalas av, med färre medarbetare.

Hur ska det gå till? Där är koalitionen fortfarande svaret skyldig.

Vi behöver fler medarbetare, inte färre!

• Relationen. Vi ska inte ha det så här i vår region. Det vill man inte i familjen, inte bland vänner och inte på jobbet. Våren har inneburit en djup förtroendeklyfta i verksamheten som inte bara berör våra nuvarande medarbetare, utan också de som vi - i tuff konkurrens med andra delar av landet - vill rekrytera framöver.

• Ekonomin. ”Det är skattepengar” betonade socialdemokraternas Rachel De Basso i Hall Medias debatt när Moderaterna vill ersätta de som har blivit smittade på jobbet. Visst!

Koalitionen tycker att de håller i pengarna, men tänker kortsiktigt. Det blir dyrt när regionen kommer att tvingas ersätta egen personal med hyrpersonal, vilket redan görs i t. ex. Op-IVA-verksamheten. Det handlar om kostnader som är dubbelt så höga än för anställda sjuksköterskor. Ny personal tar tid att lära upp och skola in, vem ska ha tid att göra det när alla medarbetare redan går på knäna?

”Saker kunde gjorts annorlunda” hör vi nu från koaltionens blandning av politiska viljor, exempelvis BA som sägs ha bildats för att tillvarata personalens intressen. Pandemin är och har inneburit en extrem situation och naturligtvis en stor utmaning att hantera, inget snack om den saken.

Vi moderater ville tillsammans med vänsterpartiet därför ta höjd för exempelvis semesterfrågan redan i våras. Ett faktum som Rachel De Basso försöker att dölja genom avledningsmanövrar om under vilka formella former vi försökt lyfta förslagen. Att vi upprepade gånger nekades att diskutera frågan i Regionstyrelsen menar vi innebar ett brott mot kommunallagen och frågan prövas nu av Förvaltningsrätten, vars besked väntas inom kort.

Att peka på bristande kommunikation på tjänstemannanivå är inte heller särskilt klädsamt och knappast ett sätt att visa ledarskap när det brinner i knutarna.

Det är säkert inte lätt att hålla ihop sex partier och basera ett ledarskap på ett så brett underlag, men medarbetarna har bemötts på ett så oskickligt sätt att koalitionen orsakat en historiskt djup förteondeklyfta i vår organisation.

Koalitionen underskattade vad som krävdes för att hantera krisen, och man underskattar fortfarande konsekvenserna av den klyfta som uppstått. Sommarsveket 2020 kommer att gå till historien i Region Jönköpings län.

Strul, besvikelse och frustration kring ersättningar och semester har drabbat inte bara medarbetarna utan också deras familjer och andra nära. Upp mot 70 sjuksköterskor har hittills anmält att de vill ha skadestånd från Region Jönköpings län.

När medarbetare som jobbat dygnet runt, slitit i full skyddsmundering, riskerat att bli smittade, blivit smittade, välförtjänt skulle få bada och slappa, fick de stället laga och lappa.

Det behövs åter ledarskap i Region Jönköpings Län. Vi moderater är beredda att axla den rollen tillsammans med likasinnade. Vi prioriterar regionens kärnverksamhet.

Det innebär att vi prioriterar den personal som säkerställer att våra invånare får god och säker vård.

Malin Wengholm, (M) Regionråd och Gruppledare

Thomas Bäuml, (M), 2:e vice ordförande i nämnden för Folkhälsa och Sjukvård

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel