Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunalrådet UPA (Utan Personligt Ansvar)

Nu är det dags igen för en skandal i ett av Jönköping Kommuns aktiebolag. Den här gången har det köpts konsulttjänster av ett annat bolag utan upphandling för 16 miljoner samt några miljoner till från andra bolag.

Det kan konstateras att ansvarig som vanligt är kommunalrådet Ann-Marie Nilsson (C). Enligt egen utsago är hon, som vanligt, helt oskyldig. Vem är då skyldig? Ja, enligt Kommunalrådet Nilsson är VDn och personalen ensamt skyldiga till detta.

Kommunalrådet Nilsson rekommenderas att läsa Aktiebolagslagen om ansvar där ansvarsdelen och personligt ansvar klart finns reglerat. Ytterst ansvariga i ett bolag är styrelsen och dess styrelseordförande, i detta fall kommunalrådet Nilsson.

Är det bristande kunskap om ansvarsfrågan eller skyller bara Kommunalrådet Nilsson ifrån sig om ansvaret? Vätterhem hade en utbildning i styrelsearbeten under förra mandatperioden för sin styrelse, något för kommunalrådet Nilsson m.fl.!

Vi Kommundemokrater motionerade i kommunfullmäktige om att komplettera styrelserna i kommunala bolag med kunniga styrelseledamöter som inte är politiker för att förbättra kunskapen i styrelsearbetet. Detta avslog en majoritet av ledamöterna. Kan detta ha berott på att det då hade blivit färre platser för de folkvalda med tillhörande förlust av ekonomisk ersättning?

Det är återigen helt klart att ett kommunalråd inte är Guds Gåva till styrelsearbetet i kommunala bolag.

Kommundemokraterna

Anders Jörgensson

Ola Helt

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel