Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Kommunen bryter mot lagen"

Under hela hösten har Sollefteå kommuns samtliga skolsköterskor försökt att få politiker och ansvariga tjänstemän att förstå vad lagen kräver och säger. Men de lyssnar inte.

– Förvaltningschefen bemödar sig inte ens att svara på våra mejl, säger Anna Söderström, skolsköterska.

Sollefteå kommun bryter mot hälso- och sjukvårdslagen. Det menar i varje fall kommunens samtliga skolsköterskor.

Skolhälsovård är en speciell lagstadgad verksamhet som utöver skolans lagstiftning regleras i hälso- och sjukvårdslag.

Detta innebär att barn- och skolnämnden inte bara ska syssla med skolfrågor utan att de även är ansvarig vårdgivare.

Det skolsköterskorna framförallt reagerar mot är att det inom Sollefteå kommun saknas en fastställd verksamhetsplan och utsedd verksamhetschef för skolhälsovården. Även finns ej fastställt vem som har uppdraget att tillföra medicinsk kompetens i ledningssammanhang.

Enligt skolsköterskorna har de försökt att påtala dessa och andra allvarliga brister under 2010. Nu senast skickade de ett brev till nämnden och förvaltningschefen i februari.

Ändå händer ingenting och därför väljer nu skolsköterskorna att anmäla kommunen till Socialstyrelsen.

– Det mest olyckliga i det här är bristen på dialog. Vi har verkligen försökt att få svar på våra frågor, men man struntar i oss, säger Maria Olofsson.

Framförallt riktas kritiken mot förvaltningschef Lisbeth Boman. Trots ett halvår av påstötningar, mejl och försökt till telefonsamtal – menar skolsköterskorna att Boman fortfarande inte har svarat.

– För oss är det här jättejobbigt. Vi har inget annat val än att koppla in Socialstyrelsen så att vi kanske kan få någon ordning på det här, säger Anna Söderström, skolsköterskan.