Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Husskandalen: ”Nu kräver vi svar”

För två år sedan köpte Jönköpings kommun in modulhus för över en miljon kronor. Nu rivs husen – utan att de använts, rapporterar P4 Jönköping.

Under den rådande flyktingkrisen 2015 köpte Jönköpings kommun in modulhus för en miljon kronor, och köpet skedde utan att någon upphandling gjordes.

Men husen, som har stått på Hedenstorps industriområde, har aldrig kommit till användning. Orsaken är att det gjordes överklaganden vilket ledde till att husen har blivit stående. Under tiden har husen drabbats av allvarliga fuktskador, vilket gör att rivning är det enda alternativet.

Enligt P4 Jönköping har kommunen inte känt till fuktskadorna.

– Jag förväntar mig att tjänstemännen ger oss information om det här på nästa nämndmöte. Det är mycket som har gått fel. Vi har heller inte fått någon som helst information, säger Hanns Boris (KD), förste vice ordförande i tekniska nämnden, till Jnytt.

”Anses vara upprörande”

– Vi har brustit i vår tillsyn, säger Daniel Håkansson, fastighetschef på tekniska kontoret i Jönköping, till radion.

– Det är ju alltid lätt att, när man blickar tillbaka, säga att man skulle gjort på ett annorlunda sätt.

På frågan om det finns förståelse för att folk kan bli upprörda när över en miljon kronor inte kommer till någon nytta blir svaret:

– När det gäller belopp utav de här storlekarna kan det alltid anses vara upprörande.

Hanns Boris tycker det sticker i ögonen när man tvingas konstatera att skattepengar i miljonklassen kastas bort.

Många användningsområden

– Det finns många användningsområden för de här modulerna. Man kan använda dem till tillfälliga boenden, det finns skolor som kan ha dem till tillfälliga klassrum. De kan användas till studentboende med mera. Istället har de bara stått och blivit förstörda.

– Nu vill vi få reda på hur det här har kunnat inträffa. Vi har inte fått veta någonting av tjänstemännen.

Totalt handlar det om tio moduler som köptes in. De skulle bland annat användas som en evakueringslösning under tiden man åtgärdade golvet på Ribbaskolan i Gränna.