Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen rustas för kris

I Jönköpings kommun pågår just nu en översyn av krisberedskapen. Skulle du klara dig i 72 timmar? Campingkök, mineralvatten, sovsäck och stearinljus är exempel på vad varje hushåll behöver.

Det är SKL, Sveriges kommuner och landsting, som tillsammans med MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, gjort en överenskommelse gällande att Sverige ska bygga ett nytt totalförsvar. Detta ska både bestå av det militära försvaret men också av ett återuppbyggt civilförsvar.

I Jönköpings kommun pågår just nu en översyn av krisberedskapen där alla delar av kommunen ingår. Räddningstjänsten har en samordnande roll.

En orolig omvärld

–Vi har en orolig omvärld, men krisen behöver inte vara en konflikt. Den kan vara av olyckskaraktär, en naturkatastrof som torka eller översvämning, sabotage eller terror, säger Patrik Nyman, beredskapssamordnare i Jönköpingskommun, i en kommentar på kommunens hemsida.

Utgångspunkten i kommunens krisöversyn är att alla verksamheter ska kunna fungera normalt så länge som möjligt. Under det gångna året har kommunen anordnat krisutbildningar för ledningsgrupper och specialister inom olika områden. Men arbetet är långt ifrån klart och kommer fortsätta flera år framöver.

”Ett eget ansvar”

Och det är inte bara samhället som måste anpassa sig till en mer oförutsägbar omvärld. Även invånarna måste vara förberedda vid en särskild händelse. Riktlinjerna är att individen ska klara sig i minst 72 timmar trots att kanske flera samhällsfunktioner inte fungerar.

– Då underlättar vi för de som behöver mer hjälp av samhällets resurser, exempelvis äldre, sjuka och barn.

Jönköpings kommuns arbete är fortfarande i en uppstartsfas och mycket jobb återstår kring hur vi använder våra resurser på bästa sätt, enligt Nyman.

Kommunens arbete sker i samarbete med Regionen, Länsstyrelsen och andra närliggande kommuner.