Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kommunen varnar för att bada

Miljö- och hälsoskyddskontoret har fått rapport om algblomning i sjön Ylen, utanför Lekeryd.

Badplatsen, som inte tillhör någon av de badplatser som kommunen har tillsyn över, kan vara drabbad av blågröna alger. Fenomenet brukar dyka upp i juli-augusti men är tidigare detta år skriver kommunen på sin hemsida.

Man blir främst dålig av att svälja vattnet men även vid hudkontakt kan det ibland ge besvär. Barn och husdjur är de grupper som löper störst risk att bli drabbade i samband med algblomning.

Utsöndrar gift

Vissa växtplankton innehåller eller utsöndrar gift som kan ge lättare illamående, hudreaktioner mm. Varken människor eller djur bör bada i vatten som är drabbat av algblomning. Om vädret är/har varit mycket lugnt och vattenutbytet i området är dåligt så bör man även låta bli att bada under en period efter att algblomningen försvunnit

Ha respekt för algblomning men var inte rädd. Håll uppsikt på barn och husdjur så att de inte får i sig vattnet. Välj helst en badplats med god vattenomsättning.