Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kompisarna som gör succé tillsammans

 
Superettan 2018
Visa alla artiklar

De bodde grannar och tillbringade timme efter timme på grusplanen på Öxnehaga. Nu börjar all träning ge resultat. Jnytt sammanförde Amir Al-Ammari och Peter Gwargis för att prata om uppväxten på Öxnehaga, förebilderna, den turbulenta starten i J-Södra och framtidsdrömmar.

I början av december skrev 20-årige Amir Al-Ammari på ett treårskontrakt med Jönköpings Södra, och bara några veckor senare gjorde tre år yngre Peter Gwargis samma sak.

Försäsongen var motig och efter tre raka förluster i upptakten av superettan fick tränaren Jörgen Wålemark lämna sitt uppdrag. Sedan dess har de båda nyförvärven från Husqvarna FF fått allt mer förtroende.

– Det har varit upp och ner. Det började inte riktigt som vi tänkt oss, men sedan har det gått bra. Jag fick inte mycket speltid i början men sedan fick jag förtroende. Det blev en nytändning efter tränarbytet, alla började om på noll och fick visa att de förtjänar en plats, säger Amir Al-Ammari när vi slår oss ner i solgasset vid Munksjön.

Hur påverkas man som ny av en tung start?

– Jag har inte varit med om det innan. Vi nya fick backa undan och inte uttala oss och se hur de andra spelarna hanterade det. Jag fokuserade på fotbollen och att göra det som är viktigt.

”Ställa krav på varandra”

Al-Ammari och Gwargis har tagit ett kliv uppåt i seriesystemet och bytt division 1 mot superettan.

– Det har inte varit någon jättestor omställning. Tempot har inte varit några problem, utan jag har kommit in i det snabbt. Den största skillnaden är att vi kan ställa krav på varandra nu, det går inte om spelarna jobbar heltid vid sidan av fotbollen. Sedan är det en helt annan kvalitet på spelarna här, säger Gwargis.

Al-Ammari instämmer:

– Nu spelar vi fotboll på heltid. I Husqvarna kom spelarna till träningen efter jobbet och då blir det inte riktigt samma fokus. Division 1 är ingen jättedålig serie, men tempot skiljer sig och man möter spelare som är bättre individuellt.

– Jag tycker att omställningen har gått bra. Jag har lärt mig mycket på kort tid och tar med mig det mesta av det. Men på planen är det inte jättestor skillnad. Jag är orädd och går ut och kör och gör min grej.

Känns det som ett lagom kliv?

– Absolut, säger de i mun på varandra.

Al-Ammari utvecklar:

– Det är en miljö där man utvecklas. Det finns en stomme i truppen som hjälper till och en tränare som tror på oss. Det gör att man tar steg varje träning.

”Kommit varandra närmare”

Trots att det skiljer tre år har Al-Ammari och Gwargis känt varandra sedan barnsben. De medger utan omsvep att det är en fördel att ha varandra nu när de har kommit till en ny klubb.

– Det är riktigt skönt, det hjälpte oss att komma in i gruppen mycket snabbare. Amir ger mig råd och han är alltid ärlig, säger Gwargis.

– Vi har känt varandra sedan vi var små. Vi var grannar och spelade fotboll på en grusplan bakom huset varje dag. Sedan jag flyttade hem igen har vi kommit varandra ännu närmare, säger Al-Ammari.

– Peter är som en lillebror för mig. Därför känner jag ett ansvar att hålla honom under mig så att han håller rätt fokus.

Båda menar att uppväxten på Öxnehaga, ett område som annars får en del svarta rubriker, är en stor faktor till att de har lyckats nå elitfotbollen.

– Det har hjälpt oss otroligt mycket. All den tid vi har lagt ner på grusplanen och spontanfotboll har byggt upp ett band mellan oss. Det har varit otroligt viktigt. Det är så familjärt där, det är mycket kärlek och det har hjälpt mig otroligt mycket. När vi spelade spontanfotboll blev det som vanlig träning. Vi kunde vara där under många timmar samma dag och bara gå ifrån och äta. Det har bara funnits fotboll, säger Gwargis.

Det är inte bara Al-Ammari och Gwargis som har IFK Öxnehaga som moderklubb. Samma sak gäller för Robert Gojani, som numera spelar i Elfsborg, och Edin Hamidovic i Gais – och de har helt klart varit inspirationskällor.

– Robert bodde på samma gata som oss och vi fick alltid sitta vid sidan och kolla på de äldre. Vi såg att han tog steg och han har alltid varit en förebild. Jag har lyssnat på råd och tagit det vidare och gett dem till Peter i min tur, säger Al-Ammari.

Vad betyder fotbollen på Öxnehaga?

– Det är två skilda världar. Den andra delen gör negativa grejer, man ska inte neka till det utan det finns saker som kan förbättras. Sedan finns det fotboll och de som håller sig till principerna. Man har alla förutsättningar för att lyckas.

– Alla samlas på Puls Arena och det gör att barnen kan hålla sig undan problemen, tillägger Gwargis.

”Är så mycket kärlek”

Superettan lär inte vara slutmålet för varken Amir Al-Ammari eller Peter Gwargis. Men båda ger trots sin unga ålder intrycket av att stå med båda fötterna på jorden. Ingen av dem svävar iväg utan fokuserar på nuet och att prestera så bra som möjligt i närmaste match.

– Min ambition är att utvecklas så mycket som möjligt och bidra till att klubben tar sig tillbaka till allsvenskan. Det är en välmående klubb som förtjänar att vara mer än i superettan. Det är upp till oss spelare att ta klubben tillbaka till allsvenskan, säger Al-Ammari, som var ungdomsproffs i danska storklubben Bröndby i tre år.

– Det har nästan gjort mig till den människa jag är. Det var mycket egentid och att få vara utan familj och vänner stärkte mig mentalt. Jag fick stå på egna ben och fick uppleva motgångar när det inte gick så bra. Jag tog mig igenom dem på egen hand och det har gjort mig starkare.

– Jag ångrar ingenting. Det var en tid som gav mig mycket både som fotbollsspelare och som människa utanför planen. Under det sista året tränade jag med a-laget, och att få träna med spelare som Daniel Agger gav hur mycket som helst.

Peter Gwargis:

– Jag vill vara kvar här och utvecklas så mycket som möjligt och bidra till klubben. J-Södra ger så mycket till en, det är så mycket kärlek, och jag vill ge så mycket som möjligt tillbaka.

Hett villebråd

Gwargis skruvade elegant in en frispark rak i mål mot Norrby och blev sedan matchvinnare genom att göra J-Södras båda mål mot Gefle. Redan innan han skrev på för ”de gröne” hade stora klubbar fått upp ögonen för yttermittfältaren, och nu är han ett hett villebråd i Europa. För några veckor sedan kunde Jnytt avslöja att dansk Nordsjälland, engelska Stoke och franska Bordeaux är särskilt intresserade.

– Jag har aldrig lagt mycket energi på det. Steget till utlandet kommer jag inte att ta än, och jag lägger inte mycket fokus på det, säger han.

Vart vill du själv?

– Det är inget jag tänker på direkt, utan den dagen kommer. Jag vet inte vad som händer i framtiden. Jag lever i nuet och tar dag för dag, så får vi se vad som händer i framtiden.

Hur ser du till att fokusera på rätt saker?

– Jag har bra folk omkring mig och har gjort det bra hittills. Jag ska fortsätta en säsong och då finns det inte tid att sväva iväg. Det kan gå nedåt lika snabbt, och då är klubbarna inte där. Det gäller att ha fötterna på jorden, ta dag för dag och fortsätta utvecklas. Spelarna hjälper till mycket, och Christer (Persson) och Stefan (Jörgensen) ger mycket råd. Jag är på rätt plats och njuter av tiden här. Jag känner ingen stress.