Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kontanter allt mer ovanligt – väljer att betala digitalt i stället

Betalar du med kontanter eller med kort? En ny Sifoundersökning, beställd av Bankomat, visar att sex av tio svenskar har sällan, eller aldrig, kontanter med sig.

61 procent av svenskarna har sällan eller aldrig kontanter med sig, och bland personer i åldern 18-35 år är motsvarande siffra 74 procent. Bland de äldre i åldern 56-79 är det 48 procent som sällan eller aldrig har kontanter med sig.

– Allt fler svenskar väljer att betala digitalt i stället för kontant. Utvecklingen drivs på både av konsumenter som tycker att det är smidigare med digitala betalsätt och av företag som inte vill ta emot kontanter, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB, i ett pressmeddelande.

– Det är viktigt för samhället att kontanter finns kvar, inte minst för de äldres skull. Men när efterfrågan på kontanter minskar och hanteringen blir en förlustaffär för privata aktörer så måste staten gå in och finansiera den samhällsviktiga kontanthanteringen, säger Johan Nilsson.

Under hösten 2019 antog riksdagen en ny lag som innebär att sex stora banker ska se till att svenskar inte har för långt från där de bor till ett ställe där de kan ta ut kontanter. Det förbered också ett förslag till en ny riksbankslag på Regeringskansliet, där riksbanken föreslås få ett större ansvar för kontanthanteringen.

– Min förhoppning är att Riksbanken nu får ett finansiellt ansvar för hela kontantkedjan. Det kan handla om allt från att finansiera lagerhållning och transport av kontanter till att göra det mer ekonomiskt attraktivt för handlare att ta emot kontanter, säger Johan Nilsson.