Den 21 maj stoppades en utländsk man, som körde tung lastbil med tillkopplat släp, av polisen på Stigamo söder om Jönköping. När föraren blåste i polisens sållningsinstrument uppgick alkoholhalten till 2,54 promille. Därmed överstegs gränsen för grovt rattfylleri med bred marginal. Mannen greps, anhölls och har suttit häktad sedan 23 maj.

Några dagar tidigare stoppades en kvinna i 45-årsåldern på Ekhagen i Jönköping. Det visade sig att hon körde bil med 2,98 promille alkohol i blodet. Kvinnan åtalas för både grovt rattfylleri och grov olovlig körning eftersom hennes körkort var återkallat.

Både mannen och kvinnan erkänner brott.

Körde för fort

En man i 20-årsåldern åtalas för rattfylleri och ringa narkotikabrott sedan han stoppats i centrala Huskvarna i april. Enligt åtalet hade han använt cannabispreparat innan han satte sig bakom ratten. Själv förnekar han dock brott.

En dryg månad senare åkte en man i 35-årsåldern fast på E4 i Jönköpings kommun. Mannen hade kört personbil efter att ha använt hasch eller cannabis i sådan mängd att det fanns narkotika kvar i blodet. Därför väcks åtal för rattfylleri och ringa narkotikabrott. Det finns dessutom en åtalspunkt om hastighetsöverträdelse eftersom mannen körde i 152 km/h, trots att högsta tillåtna hastighet var 90 km/h.

Åklagaren yrkar att han ska dömas till 9 000 kronor i dagsböter.