Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserade hinder kan göras om

De farthinder som upprättats på Ådalsvägen i Huskvarna har kritiserats. Nu har kommunstyrelsen röstat igenom att utformningen ska omprövas.

Britt-Marie Glad (S) och Mikael Rydberg (S) lämnade in en motion där de frågade om det är försvarbart med fyra platågrupp på Ådalsvägen och att utformningen borde omprövas. De ansåg även att att två av platåguppen skulle ersättas med gångpassager och ”här går man”-skyltar som blinkar när någon passerar samt att digitala hastighetsskyltar eller att fartkameror skulle sättas upp.

Det socialdemokratiska kommunalrådet Mona Forsberg lämnade in ett eget förslag till kommunstyrelsen. I det förslaget ville hon att den första punkten, angående omprövning av åtgärderna, skulle bifallas. Förslaget ställdes mot Peter Jutterströms (M), som även tyckte att punkt två och tre, bortsett från upprättandet av fartkameror, skulle bifallas. Kristian Aronsson (SD) ville att motionen skulle kompletteras ytterligare.

– Det var tre förslag det stod emellan och efter votering blev det slutligen Mona Forsbergs förslag som röstades igenom, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C).

Sedan tidigare anser stadsbyggnadskontoret att platåguppen ska vara kvar och att bilisternas framkomlighet är underordnad trafiksäkerheten för oskyddade trafikanter. Stadsbyggnadsnämnden anser dock också att det behövs en justering av guppens utformning.

Beslutet i kommunstyrelsen blev alltså att utformningen av guppen ska omprövas.

Av de fyra guppen anses det tredje, uppifrån räknat, till skillnad från de andra trafikhindren inte fylla någon funktion och kan tas bort. Mona Forsberg skriver i sin motion att platåguppens utformning ska ses över så de upplevs som mindre kraftfulla och inte påverkar trafiksäkerheten.