Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kritiserat system skjuts upp

Region Jönköpings län skjuter nu upp införandet av det nya journalsystemet Cosmic bos. Orsaken är att man behöver mer tid med tanke på patientsäkerheten.

Det är Dagens Medicin som skriver att Cosmic bos nu skjuts upp på obestämd framtid.

Tanken var att journalsystemet skulle införas i Region Jönköpings län under vecka 47. Nu säger Mats Bojestig, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Jönköpings län, till Dagens Medicin, att man avvaktar med tanke på bland annat patientsäkerhet.

Tidningen berättade i förra veckan att verksamhetschefer och medicinskt ansvariga läkare på Intensivvårdsavdelningarna, i Region Jönköpings län, slagit larm kring vissa risker om Cosmic bos infördes enligt planerna. Tillsammans ska företrädarna ha sammanställt ett tio sidor långt dokument, som då ska ha skickats till ledningen i Region Jönköpings län. Man var då rädd att labbvärden skulle försvinna från ett annat system.

Mindre än ett dygn senare ska verksamhetscheferna tagit tillbaka det första mejlet, skriver tidningen. Detta i ett nytt mejl till ledningen i Region Jönköping. Man kände då att man hade fått gehör angående sin oro. Skrivelsen hade skickats ”utan avstämning i linjeorganisationen”.

Mats Bojestig dementerar att det första mejlet ska ha påverkat beslutet kring uppskjutandet av Cosmic bos. Enligt honom ska man redan ha varit medveten om problemen. Nu behöver regionen mer tid för att veta att Cosmic bos "är patientsäkert och fungerar i arbetsflödena”.