- Krösatågen är verkligen resultatet av småländsk tåga. Vi valde att själva ta över den utdömda tågtrafiken 1985. Idag har Krösatågen bildat skola i svensk kollektivtrafik och körs i sex län, säger Trafikdirektör Carl-Johan Sjöberg.
Under tre dagar, torsdag, fredag och lördag kommer tågen att vara extra pyntade. Man kommer också att bjuda på en del överraskningar ombord.
Underhållning blir det på stationerna i Sävsjö, Värnamo och Nässjö då ”Rälsen band” uppträder.

Var beredd att avveckla
Framgångssagan inleddes för 30 år sedan då staten var beredd att avveckla många av de mindre järnvägarna i landet. I stället blev det länstrafikbolagen som fick ansvaret och de flesta av dem valde att lägga ner tågtrafiken och ersätta den med buss.
Men i Jönköpings och Kronobergs län tänkte man annorlunda. Här invigdes istället krösatågstrafiken där de första linjerna gick mellan Nässjö-Vetlanda-Åseda och Jönköping-Vaggeryd-Värnamo.

En miljon resenärer
Efter det har man expanderat på flera håll och kan idag åka till Halmstad i väster, Kalmar och Karlskrona i öster och Hässleholm längst söderut. Sedan en tid tillbaka är även Tranås en nytillkommen station som tagit över från Östgötapendeln. Man ligger stadigt på över en miljon resenärer årligen.
- Det handlar om att kunna erbjuda många olika resmöjligheter till jobb, utbildning, fritid med mera. Precis som för 30 år sedan, säger Carl-Johan Sjöberg.