Tre av de åtalade är kvinnor och de ska ha filmat och fotograferat övergreppen som begåtts mot barn i deras närhet. I flera fall ska även barnen ha blivit utsatta för grova sexuella övergrepp, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Det insamlade materialet ska sedan mot betalning ha skickats till de tre män som också står åtalade.

– Brottsplatserna är Stockholm, Norrtälje, Ronneby, Mjölby Norrköping, Mullsjö, Ale samt utomlands på Malta, säger åklagare Emelie Källfelt till Ekot.

Fysiska träffar

Under en del av övergreppen ska männen ha kunnat följa övergreppen direkt genom en lajvsändning. De har på distans då kunnat ge instruktioner om vad kvinnorna skulle utsätta de drabbade barnen för, enligt åtalet.

Det ska även ha förekommit fysiska träffar.

Totalt har tolv barn utsatts för övergrepp. Samtliga är svenska. Svensk polis har tidigare utrett övergrepp på distans men då ska barnen främst ha varit hemmahörande i Asien.

Misstänker svenskar

– Hela upprinnelsen är att det delas barnpornografiskt material 2016 mellan två Facebook-konton. Då skickas det en rapport till svensk polis för att man misstänker att det är svenska personer. Då lyckas man identifiera personerna, och efterhand finner man koppling till ytterligare misstänkta personer och barn, säger Källfelt.

De sex åtalade nekar till brott. De ska ha kommit i kontakt med varandra via legala sex- och dejtingsajter.

Relaterat till artikeln