Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kylan ett hot även mot hunden

Vinter, snö och kyla påverkar även våra husdjur och ökar risken för hundar att drabbas av köldskador. Särskilt småväxta hundar och hundar med tunn päls löper extra stor risk. Ofta är det öron, tassar, svanstipp, nos och pung som kan drabbas.

Medan vissa hundraser är framavlade för att klara extrem kyla behöver andra hundar skyddas mot kylan för att inte få skador på exempelvis öron och tassar. I värsta fall kan kylan leda till vävnadsdöd eller nedkylning, hypotermi.

Ju längre och tjockare päls, desto bättre skydd har hunden mot kylan. Valpar och mindre hundar är oftast mer känsliga.

- Nu när det är riktigt kallt ute är det viktigt att ta hänsyn till hundens förmåga att hantera kyla. Samtidigt behöver ju alla hundar komma ut och rastas och då hjälper varma täcken och att hunden får röra på sig så mycket som möjligt för att hålla cirkulationen igång, säger Sandra Göransson, chefsveterinär AniCura.

Hur vet jag om hunden fått köldskador?

Symtomen på köldskador kan variera beroende på omfattning. Hundens hud, exempelvis på öron och svans, kan bli vit, hård och kall hud och eventuellt kan blåsor förekomma. Hunden kan också få en stickande smärta och domningar liknande som hos människor. Huden kan i vissa partier upplevas som röd eller blå till färgen. Vid vävnadsdöd blir huden till sist svart.

Behöver kroppsvärme

- En nedkyld hund behöver omgående värmas med kroppsvärme exempelvis från en människa eller med hjälp av filtar. Ljummen dryck kan också lindra. Om du misstänker att hunden fått köldskador så sök upp en veterinär för vård, säger Sandra Göransson.