Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

L om krisen: "Väljarna är blåsta"

Artikel 3 av 5
Förtroendekrisen för Emma Carlsson Löfdahl
Visa alla artiklar

Turerna kring Emma Carlsson Löfdahl har allvarligt skadat förtroendet för Liberalerna. Det menar flera lokala företrädare för partiet. Nu ska en handlingsplan göra att medborgarna återfår förtroendet. – Förtroendeskadan har drabbat hela politiken, säger Jimmy Ekström.

Med anledning av den senaste veckans händelser kring Liberalernas tidigare riksdagsledamot Emma Carlsson Löfdahl, och det förtroendetapp som partiet sannolikt drabbats av, har flera åtgärder vidtagits.

Det meddelade flera lokala företrädare vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

– Vi känner att vi som parti har ett ansvar att reagera, återupprätta och läka den förtroendeskada som händelsen har gett upphov till, säger Jimmy Ekström, tillförordnad ordförande och gruppledare för Liberalerna i Jönköpings län.

Vid pressträffen framkom att Liberalerna kommer att ta ansvar för att läka förtroendeklyftan gentemot väljarna, och att det är ett arbete som inleds här och nu.

Inrätta etikkommitté

– Vi inser att förtroendeskadan drabbar alla hela politiken och alla som är i förtroendeverksamhet, konstaterar Jimmy Ekström.

– Vi hade ett styrelsemöte i går, och vi är överens om att vi behöver en handlingsplan på både kort och lång sikt för att skapa förtroende.

Liberalernas förbundsstyrelse i Jönköpings län har utformat en handlingsplan med flera åtgärder och aktiviteter. Det finns förslag om att inrätta en etikkommitté eller motsvarande, att införa utbildningsinsatser för förtroendevalda, att skriva under förtroendekontrakt, att efterfråga stöd och samarbete från nationellt håll, att inleda en väljardialog och att inhämta synpunkter i direkt kontakt med invånarna.

Åtgärderna ska sjösättas så fort som möjligt, inte minst eftersom det bara återstår drygt två månader till EU-valet.

– Politik är ett lagarbete och vi behöver rusta hela organisationen. Men vi är trygga med att vi har en väldigt tydlig politik, och vi ser den kommande valrörelsen som en möjlighet, säger Jimmy Ekström.

”Väljarna blivit blåsta”

Emma Carlsson Löfdahl har lämnat Liberalerna men avser att sitta kvar i riksdagen som politisk vilde.

Jakob Olofsgård är förste ersättare i riksdagen för Liberalerna i Jönköpings län. Hade Carlsson Löfdahl avgått hade han fått hennes riksdagsplats.

– Jag tycker inte att jag har blivit blåst, utan det är väljarna som har blivit blåsta på sin riksdagsplats. Som politiker måste man förvalta det förtroende som väljarna har gett, man ska inte tjäna på medborgarna, säger han.

JnyttTV. Hör vad Jimmy Ekström säger om krisen i Liberalerna.