Det är Svensk Fastighetsförmedling som med hjälp av siffror av Svensk Mäklarstatistik som ligger bakom undersökningen. Det är 14 kommuner som ingår, och det är priserna på ettor i Sveriges största studentstäder har förändrats sedan 2012.

Sex orter i landet har haft en ökning på 100 procent eller mer. I Jönköping är ökningen 123 procent, näst högst i landet efter Linköping. 2012 kostade en etta i genomsnitt 18 369 kronor per kvadratmeter. Nu ligger samma yta på 40 911 kronor.

"Måste satsas på nyproduktion"

- Det gynnsamma ränteläget i kombination med bristen på hyresrätter i Jönköping har gjort att det blivit allt vanligare för studenter att köpa sina boenden. Detta har medfört att priserna på ettor ökat och därför har många studenter gjort bra bostadsaffärer under sina studieår. Priserna på centrala ettor med närhet till högskolan ökar dessutom kraftigt i samband med att ansökningen öppnar varje termin, säger Jan Windolf, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Jönköping, i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Jönköping är en populär studentstad och högskolan växer för varje år som går. Det måste därför satsas mer på nyproduktion och byggtakten måste öka så att fler studentbostäder kan färdigställas. Annars är risken att studenter tvingas leta sig till andra studieorter.