Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Läkare missade cancer – patient avled

En tumör upptäcktes inte när röntgenbilderna granskades, vilket ledde till att en cancerdiagnos fördröjdes med ett år. Patienten avled senare. Nu anmäls händelsen enligt lex Maria.

Anmälan gäller en patient som, på grund av blod i urinen, remitterades till röntgen för utredning enligt standardiserat vårdförlopp, SVF, för misstänkt cancersjukdom. Men läkaren kunde inte hitta någon orsak till blodet i urinen på röntgenbilderna och misstanken om cancer avskrevs.

Sökte vård igen

Ett år senare sökte patienten vård igen och utredningen visade då att patienten hade en njurtumör som spridit sig. Vid eftergranskning av de röntgenbilder som tagits ett år tidigare upptäcktes tumören även där, men då var den mindre. På grund av detta fördröjdes cancerdiagnosen med nästan ett år och när den upptäcktes var tumören inte möjlig att operera. Patienten avled senare.

Nya riktlinjer

Om tumören hade upptäckts vid den första undersökningen hade möjligheten att behandla och bota varit större, enligt Region Jönköpings län. För att dra lärdom av detta har händelsen diskuterats i läkargruppen vid röntgenkliniken och urologkliniken. Dessutom har nya nationella riktlinjer för radiologisk utredning av blod i urinen kommit under 2019 och dessa ska nu implementeras.

Händelsen anmäls

Region Jönköpings län har utrett händelsen, vidtagit åtgärder och lämnar ärendet för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.