Slakteriet i Jönköping var en stor arbetsplats i Jönköping mellan 1915 och tidigt 1990-tal. I huset fanns både slakteri, charkuteri- och mattillverkning. Nu ska det rivas, detta när stadsdelen Skeppsbron växer fram.

- Det första som rivs är slakthuset, den 8 mars. Det har varit en stor arbetsgivare och för många har det en betydelse. Vi ska bereda plats för nytt men samtidigt inte glömma det gamla. Det är viktigt att förnya, men vi får inte glömma vår historia och det som har varit, säger Jenny Lagström, marknadskommunikatör på Södra Munksjön Utvecklings AB till Jnytt.

Utställningen sitter uppe hela våren i Södra Munksjön Utvecklings lokaler.

Foto Erik Boström

Nostalgiska återblickar

Under onsdagen inleddes en utställning i bolagets kontor på Atollen i Jönköping. På väggarna finns texter och bilder som har koppling till slakteriet. Annette Palm jobbade där mellan 1971 och 1992, och hon har skrivit en av texterna.

- Jag gjorde det mesta, från växeltelefonist till sekreterare. Det blir nostalgi för oss som varit där, säger hon och fortsätter:

- Men det är förfärligt att se hur det har förfallit de sista 10-15 åren. Det ska bli mycket roligare med nytt och fräscht där nu.

Även Stefan Carlström Olandersson fanns på plats när utställningen drog igång, han jobbade som nödslaktare.

- Jag fick åka och hämta sjuka djur och tog dem till slakteriet. Men det var ett väldigt varierande jobb och jag var även reparatör, säger han och berättar om den gången hans kläder var blodiga efter en slakt och han var inblandad i en trafikolycka. En läkare som var på olycksplatsen blev orolig, Stefan fick åka in till sjukhuset och där klippte de upp hans blodiga kläder utan att hitta något sår.

- Utställningen i stort är trevlig. Det är många och mycket jag känner igen.

Utställningen står öppen hela våren, måndag till fredag mellan klockan 8 och 17.

Bild 1 av 3

Foto Erik Boström