Den 28 november var det traditionsenligt . Då presenterades det även vem som blivit utvald till årets lucia.

 Jag hade inte alls trott att det skulle vara mitt namn som skulle ropas ut den där dagen. Jag kunde inte fatta det först – det var så oväntat, men givetvis blev jag jätteglad, återger Julia Lewinson Skörd.

Hon berättar att det var nästan omöjligt att lista ut vem som skulle vinna och att de inte visste vilka kriterier juryn hade:

 Förmodligen gick juryn på en blandning av såväl röst som personlighet, när de skulle välja ut sin favorit, men vi alla sjunger fantastiskt bra och är riktigt goa människor så ingen av oss visste hur det skulle gå.

Att Julia anmälde sig som en luciakandidat berodde delvis på att hennes storasyster varit med och tävlat för tre år sedan.

Hon berättade att det var väldigt kul, så jag kände att jag också ville testa. Sedan sjöng jag även mycket mer förr, när jag gick en estetisk linje under högstadiet, och nu hade jag börjat sakna musiken. Dessutom tyckte jag att det var en bra kombination att få sjunga samtidigt som vi sprider ljus i mörkret och samlar in pengar till välgörenhet, förklarar hon.

För 18-åringen innebär en lucia någon som är lugn, omtänksam och trygg i sig själv:

Det är en förebild helt enkelt. Att jag nu ska få prova på att vara henne känns jättehäftigt. I och med konståkningen – som jag även tävlade i när jag var yngre – var jag lucia på is förra året, men det här är en helt annan sak. Jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var nervös, speciellt inför att sjunga i Kristine kyrka. Fast det är inte förrän den 13 december så då borde vi ha koll på läget.

Nu har lucia och hennes tärnor 41 inbokade framträdanden under fyra dagar att se fram emot.

Det ska bli otroligt kul. Vi har en jättebra sammanhållning i gruppen och det har vi haft sedan vår första övning, så det är väldigt skönt. Dessutom är det extra roligt att vi klickat så bra allihop trots att vi har skildra åldrar, tycker Julia.

Vem vore drömmen att få lussa för?

Håkan Hellström – han gör bra musik och verkar vara en härlig person. Jag inspireras av hans sångtexter och karisma.

Missa inte vår film då Julia ger ett smakprov av hennes favoritjulsång.