Det brinner på återvinningsanläggningen vid Ica Maxi.

– Det brinner bakom Ica Maxi. Vi är på plats med tre stationer och JRAB är också på plats. Vi är precis i uppstarten nu så det är vad jag kan säga just nu, sa Gunnar Hansson, inre befäl vid räddningstjänsten, precis efter att larmet gått.

Styrkan kom att växa till att bli fem styrkor från Jönköping, Bankeryd, Norrahammar och Huskvarna, motsvarande cirka 35-40 personer.

– Det är en fullt utvecklad brand. Det är riktigt otäckt, säger en läsare till Jnytt.

– Jag gick ur bilen nu uppe i Stadsparken. Det luktar brända däck här uppe, säger en annan läsare till Jnytt.

Flera läsare vittnar om att röklukten känts lång väg, bland annat på Råslätt och i Hovslätt.

Öppna lågor

Enligt Jnytts reporter på plats, Angelica Bengtsson, ska det ryka rejält på platsen och många personer är på platsen för att se på branden.

– Det är återvinningscentralen som brinner. Det är öppna lågor och brandutveckling inne på området. Det är väldigt varmt här och det är svårt att gå för nära. Jag har pratat med en polis utanför området som inte har några uppgifter om vad som har hänt, men som håller koll på branden, säger hon.

– Maxi är inte evakuerat än, men vi håller koll på om det sprider sig, säger Mikael Salumånsson, anställd på Ica Maxi.

”Verkligen inte under kontroll”

Samuel Nyström, räddningschef, uppger också att Ica Maxi ännu inte är utrymt. Röken rör sig just nu mot gamla flygfältet och i nuläget finns inga planer på att utrymma matbutiken. Men räddningstjänsten har beredskap om detta skulle behöva ske.

Den som upplever besvär av röken i form av hosta och irritation uppmanas gå inomhus och stänga dörrar och fönster och stänga av ventilationen. Branden var vid 16-tiden ännu inte under kontroll.

– Vi har gått ut med ett meddelande på myndighetsnivå, som är snäppet under VMA-meddelande (viktigt meddelande till allmänheten). Det innebär att den som känner besvär av röken ska gå in om man får problem av röken. Man ska stänga ventilation, dörrar och fönster, säger Gunnar Hansson.

– Det är ett antal 100 kvadratmeter som brinner och nu försöker vi skilja av området från de material som inte brinner. Branden är verkligen inte under kontroll än, säger Samuel Nyström.

Det kvava vädret kom senare under eftermiddagen att övergå till regn och åska.

– Det är rök, regnar och åskar – allt på samma gång, säger Angelica Bengtsson.

Västlig vind

Gunnar Hansson uppger att åskovädret inte påverkar räddningsarbetet så mycket.

– Det är möjligen om det kan bli problem med höjdfordon. Det får vi tänka på, men annars ska det inte vara några problem. Vi har maskiner som delar på den här högen som brinner så att branden inte ska sprida sig. Och så försöker vi släcka det, berättar Gunnar Hansson.

Det var vid 16-tiden västlig vind, men det rapporterades om rök på flera håll i kommunen.

– Vi har fått rapporter om rök i exempelvis Taberg, men röken kan slå ner på andra håll också, säger Gunnar Hansson.

Det finns just nu ingen prognos när branden kan vara släckt.

Butiken utryms

Vid halv fem berättade P4 Jönköping att Ica Maxi butiken och parkeringen utryms och stängs av. De som är kvar inne i butiken får handla klart och sedan gå ut och köra iväg men inga fler bilar kommer in på parkeringen. Att butiken och parkeringen vill hållas fri från folk är för att vinden har vänt och för att röken inte är bra för människorna.

- Allt är väldigt lugnt här, både för oss anställda och kunderna.

Släckning hela natten

Vid 20-tiden gick räddningstjänsten ut med att vinden förväntas vända riktning runt 22 ikväll och det innebär att rök och röklukt kommer att sprida sig mer norrut över centrala Jönköping.

Räddningstjänsten, tillsammans med JRAB, arbetar med att släcka branden och vid 21 förväntas släckningsarbetet övergå till eftersläckning, men arbetet kommer fortsätta hela natten.

Trafik leds om

Trafiken på Herkulesvägen förbi Ica Maxi leds om via Klubbhusgatan-Roddargatan under tiden som räddningstjänsten jobbar med att släcka branden.

Läs även:

Relaterat till artikeln