Det beskedet fick de anställda under fredagen och samtidigt står det klart att butikerna som de driver, bland annat i Jönköping, kommer att stänga.

Konkursen är inte bara ett hårt slag mot de anställda. Även de kunder som har köpt presentkort hos BR eller Toys R Us såg ut att drabbas eftersom presentkorten skulle bli värdelösa. Men efter en massiv kritik har företaget backat och säger nu att man kan få tillbaka pengarna man lagt ut för presentkorten.

Kedjan säger i ett pressmeddelande att 53 butiker i Danmark, Sverige, Finland och Island kommer att vara öppna fram till årsskiftet, alltså fram till måndag i nästa vecka.

- Konkursen betyder bland annat att vi inte kan ge några pengar i retur och att presentkort och BR sparmärken tyvärr är värdelösa, sa Lars Bo Kirk, presstalesperson på Top-Toy tidigare under lördagen. Men nu har han alltså ändrat sig.

Går att byta

Det går också fortfarande att byta en vara i de affärer som fortfarande håller öppet.

Lars Bo Kirk kommenterar den massiva kritiken mot företaget i Ekstrabladet.

- Man kan alltid vara efterklok. Det är beklagligt, säger han.

Enligt Aftonbladet har anställda på BR och Toys R Us berättat om personal som gråtit, blivit tillsagda att det inte var lönt att de kommer till jobbet något mer, och en uppgiven och förvirrad stämning på arbetsplatsen.

En anledning till den plötsliga konkursen är att julhandeln inte alls varit lika stark som tidigare. Företaget hade hoppats att en stabil julhandel skulle rädda företaget. Men prognosen säger att handeln istället gått ner kraftigt. Ett ändrat köpbeteende, där många handlar via nätet, och att barn idag inte leker på samma sätt som tidigare, är två orsaker man pekar på.

I Jönköping kommer BR på A6 vara öppet fram till 31 december.

Relaterat till artikeln