Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Leve bolaget!

Nyligen beslutade Moderaterna på sin partistämma att driva på för att starköl och vin ska kunna säljas i vanliga butiker, inte bara på Systembolaget. Det är ingen hemlighet att ungdomsförbundet, MUF sedan länge drivit denna linje. Förslag som underminerar den svenska restriktiva alkoholpolitiken ur flera aspekter.

För det första är en del av den svenska restriktiva alkoholpolitiken handlar om att alkohol ska vara svårtillgängligt. All tillgänglig forskning visar att det finns ett starkt samband mellan tillgänglighet och alkoholskador.

Det finns givetvis brister hos Systembolaget men det är ansvarslöst av moderata företrädare att göra de brister som finns till en fråga om monopolets vara eller inte vara.

Sverige måste ensidigt och kraftigt minska de ransoner som får föras in i landet. Detta på grund av den alkohol som finns i omlopp, inte minst genom smuggelsprit.

Lägger vi därtill att vi är en del av Europa där alkohol ses som vilken vara som helst och där det gäller principen om fri rörlighet gäller. Genom att gränserna öppnas ökar alkoholkonsumtionen. Framöver måste nya åtgärder genomföras i den svenska alkoholpolitiken. En redan ansträngd sjukvård belastas alltmer av patienter med alkoholrelaterade sjukdomar. Det gäller att stävja denna utveckling i allra möjligaste mån.

Daniel Fredriksson

Jönköping

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel