Annons
Vidare till jnytt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lever sin dröm - trots usel sångröst

Florence Foster Jenkins beskrivs som världens bästa, sämsta sångerska. Hon är huvudpersonen i den kärleksfulla komedin Strålande, Miss Foster! som snart har premiär på Kulturhuset Spira.

Strålande, Miss Foster! knyter an till den sanna historien om Florence Foster Jenkins, som levde i New York under tidigt 1900-tal och vars liv nyligen skildrades på film med Meryl Streep och Hugh Grant i huvudrollerna

Pjäsen är en kärleksfull komedi som handlar om den obotligt optimistiska, tondöva och stenrika Florence. Hon lyckas, mot alla odds, med konststycket att bli operasångerska på stora scener.

När Cosme McMoon möter Florence Foster Jenkins blir han snabbt varse om hennes karakteristiska, och fullständigt urusla, sångröst. Men han håller masken för försörjningens skull och blir med tiden hennes ständiga följeslagare och ackompanjatör på skivinspelningar och konserter.

”Leva sin dröm”

– Florence själv tycker att verkligheten är överskattad, att man ska få leva sin dröm. Det är en påminnelse om att man ska lyssna på sig själv. Hon ber inte om ursäkt för sig, det är viktigt för henne att göra det även om andra hinder står i vägen. Hon tänjer gränserna hela tiden och är revolutionär och pionjär, säger regissören Mikaela Ramel.

Vera Veljovic gör titelrollen, Mathias Lithner gör pianisten Cosme McMoon och Malin Berg, som tillhör Örebro Länsteater, gestaltar inte mindre än tre olika roller.

– Det är en utmanande pjäs på alla sätt, men den är framför allt rolig. Det är en fantastisk roll att få, det känns som en present. Den här rollen har allt, och jag tvekade inte när jag blev erbjuden rollen. Hon har bestämt sig för att leva ut sin dröm, säger Vera Veljovic.

Regissör är alltså Mikaela Ramel, som även låg bakom pjäsen La Paloma. Där samarbetade hon med Vera Veljovic – och det innebär att duon nu möts på nytt.

– Jag är väldigt glad att vara här igen och få jobba med den är fantastiska pjäsen, vars största styrka är att den har en så ljus och positiv förändringskraft, säger Ramel, och förklarar varför hon är tillbaka i Jönköping.

Premiär 13 november

– Dels eftersom pjäsen är så rolig och tilltalande, och dels för att jag och Vera hade ett härligt samarbete senast.

Scenografi och kostymer är skapade av Elisabeth Åström, som tidigare arbetat med Spelman på taket, Katitzi och De Fantastiska. Den färska manusöversättningen är signerad författaren och översättaren Calle Norlén, bland annat känd från Spanarna i P1.

Strålande, Miss Foster! framförs på Kulturhuset Spira mellan 13 november och 5 januari.

– Vi har sålt över hälften av biljetterna. Därför uppmanar vi publiken att skynda sig om de vill se pjäsen, säger Staffan Aspegren, konstnärlig chef teater vid Kulturhuset Spira.

Varför ska man titta på den här komedin?

– För att bli road och för att det förhoppningsvis är en pjäs som berättar något om den kraft som vi alla sitter på. Den belyser vikten av att följa sin egen lust och övertygelse i stället för att göra sig sårbar för omgivningen, säger Mikaela Ramel.

JnyttTV. Se ett smakprov från komedin.